De opbaring, thuis of in een uitvaartcentrum

De opbaring, eigenlijk een ander woord voor het bewaren van het lichaam tot de dag van de uitvaart. Nadat de laatste verzorging is gedaan, kan uw dierbare worden opgebaard. U kunt kiezen voor een opbaring thuis, of in een uitvaartcentrum. Ook kan dit soms op een andere locatie, te denken aan een ruimte naast een kerk, waar in sommige plaatsen gelegenheid voor is.

Hoe werkt een thuisopbaring?

In de meeste huizen is een thuisopbaring mogelijk. Als iemand thuis overlijdt, kan het vaak een logische keuze zijn om thuis op te baren. Direct na overlijden zorg ik voor de laatste verzorging (ook wel afleggen genoemd). Dit is het wassen, aankleden en mooi maken van uw dierbare. Daarna zullen we in overleg met u zorgen voor de opbaring. Dit kan dan bijvoorbeeld op een bed, waarbij de koeling direct op het bed wordt gelegd en de overledene daarop. Als dat niet gewenst is, kan het direct in een kist of op een baarplank. In dat geval ligt de koelplaat onder de kist. Samen kijken we naar de ruimte waar we dit gaan doen, de mogelijkheden en de omgevingsfactoren zoals temperatuur. U krijgt van mij de juiste adviezen om een keuze te maken. 

Kan een thuisopbaring in de zomer?

Een vraag die regelmatig wordt gesteld bij warmer weer. Natuurlijk is een thuisopbaring het meest gunstig bij kouder weer. Alhoewel de kachel dan ook niet heel warm aan kan, om de omgevingstemperatuur rondom de overledene laag te houden. In warmere tijden is een thuisopbaring nog steeds mogelijk en kijken we samen naar de mogelijkheden om het zo koel mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele airco, die ik kan verzorgen als u die niet zelf heeft. En ik kom elke dag even kijken hoe het gaat met de conditie van het lichaam, zodat het zo lang mogelijk prettig is.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum heeft alle benodigde en professionele materialen in huis. Er zijn diverse verschillende uitvaartcentra, elk met zijn eigen faciliteiten en mogelijkheden. De meeste uitvaartcentra beschikken over een 24-uurskamer, ook wel familiekamer genoemd. Daar krijgt u als nabestaande, een sleutel, zodat u ten alle tijde naar uw dierbare toe kunt. Als er geen familiekamer is of als u geen familiekamer wenst, kunt u natuurlijk ook op bezoek komen. Dan is een afspraak maken wel noodzakelijk. Dan openen de medewerkers de deur voor u, en zorgen ze bij elk bezoek dat uw dierbare in een fijne ruimte klaar wordt gezet.

Ik wil geen opbaring, kan dat ook?

Die vraag wordt mij wel eens gesteld, en natuurlijk ‘kan’ dat ook. Het woord opbaring is eigenlijk een ander woord voor het bewaren, maar dit kan natuurlijk ook met een gesloten kist zonder gelegenheid voor anderen om te ‘kijken’. Wel moet de overledene gekoeld blijven tot de dag van de uitvaart. Eigenlijk spreken we dan nog steeds over een opbaring, maar in een andere vorm. (zonder bezoekers)

Balsemen, lichte balseming en thanatopraxie.

Misschien kent u de term wel vanuit het buitenland, want tot 2009 was het balsemen van overledenen nog verboden in Nederland. Sindsdien is de wet iets soepeler en mag het iets vaker worden toegepast. Er zijn twee vormen van balseming. Een lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd en het officiële balsemen. De lichte variant, bestaat uit het inbrengen van een conserverende vloeistof, die zorgt voor een natuurlijkere opbaring. Een koeling is vaak dan niet meer nodig, wat prettig kan zijn voor de nabestaanden. Het officiële balsemen is bij wet nog steeds verboden, behalve voor overledenen die naar het buitenland worden gebracht en leden van het Koninklijk huis.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een opbaring bij u thuis of in de buurt?
Belt u mij gerust eens op 06-55397588 of mail naar info@carolavriend.nl

Stuur een email
Bellen

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden. Via onderstaand filmpje kunt u digitaal alvast een beetje kennismaken en zien hoe ik werk. 

Meer lezen over Carola

Recente beoordelingen

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

We hebben helaas al voor de tweede keer gebruik moeten maken van Carola’s dienstverlening.
Gelukkig was het wederom weer heel goed. Dank Carola
Fam Klaver(april 2022)

Dankzij Carola is de uitvaart van mijn oom, ondanks problemen waar wij als familie tegenaanliepen,
door haar op uitstekende wijze geregeld.
Irma Kenter(april 2022)

Carola is vanaf begin af aan zeer betrokken bij de familie. Ze denkt mee en betrekt ieder familielid erbij.
Met Carola in huis heb je een warm iemand, die dingen uit handen neemt en je het gevoel geeft dat het om jou gaat en geen nummer bent.
– Edwin Groot (april 2022)

Carola is een hele lieve en warme vrouw die echt geschikt is voor dit werk.
Zeer goed gevoel bij en fijn dat ondanks het verdriet alles zo goed geregeld is.
Daniëlle Lammerse (maart 2022)

Wij zijn heel tevreden over de uitvaart. Alles is goed besproken, heel duidelijk en kalm.
We hebben er een heel goed gevoel aan over gehouden.
Brenda Valk (maart 2022)

Wij kunnen iedereen die in deze situatie komt Carola aanraden. Carola staat voor haar vak en begrijpt
wat nabestaanden nodig hebben in de periode dat er veel langs je heen gaat.
Ruud Deul (maart 2022)

Wij, als nabestaanden, hebben een warme en vriendelijke begeleiding gehad van Carola Vriend tijdens de uitvaart van onze overleden moeder.
– Hans Admiraal (februari 2022)

Carola ervaren als een heel fijn, goede begeleidster voor het regelen van de uitvaart. De uitvaart was op meerdere vlakken niet ‘standaard’. Carola heeft geholpen met alle wensen, kijkt wat er Coronatijd wel kan en zet extra stappen waar nodig.
– 
Laura van Hal (februari 2022)

Zeer tevreden over de uitvaart en de begeleiding die Carola heeft gegeven. Zeer betrokken wat voor de achterblijvers heel fijn was.
– Nelly de Geus (februari 2022)

Het voelde vertrouwd. Een warm persoon is Carola.
– 
Tiny Koopman (februari 2022)

Meedenkend en vanaf begin tot eind 24 uur per dag voor haar opdrachtgever bereik- en aanspreekbaar!
Richard van Huizen (februari 2022)

Meer beoordelingen

Een compilatie van mijn werk als uitvaartondernemer.

Het staat voor alles wat ik belangrijk vind. Bel gerust eens via 06-55397588.

Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen