De opbaring, thuis of in een uitvaartcentrum

De opbaring, eigenlijk een ander woord voor het bewaren van het lichaam tot de dag van de uitvaart. Nadat de laatste verzorging is gedaan, kan uw dierbare worden opgebaard. U kunt kiezen voor een opbaring thuis, of in een uitvaartcentrum. Ook kan dit soms op een andere locatie, te denken aan een ruimte naast een kerk, waar in sommige plaatsen gelegenheid voor is.

Hoe werkt een thuisopbaring?

In de meeste huizen is een thuisopbaring mogelijk. Als iemand thuis overlijdt, kan het vaak een logische keuze zijn om thuis op te baren. Direct na overlijden zorg ik voor de laatste verzorging (ook wel afleggen genoemd). Dit is het wassen, aankleden en mooi maken van uw dierbare. Daarna zullen we in overleg met u zorgen voor de opbaring. Dit kan dan bijvoorbeeld op een bed, waarbij de koeling direct op het bed wordt gelegd en de overledene daarop. Als dat niet gewenst is, kan het direct in een kist of op een baarplank. In dat geval ligt de koelplaat onder de kist. Samen kijken we naar de ruimte waar we dit gaan doen, de mogelijkheden en de omgevingsfactoren zoals temperatuur. U krijgt van mij de juiste adviezen om een keuze te maken. 

Kan een thuisopbaring in de zomer?

Een vraag die regelmatig wordt gesteld bij warmer weer. Natuurlijk is een thuisopbaring het meest gunstig bij kouder weer. Alhoewel de kachel dan ook niet heel warm aan kan, om de omgevingstemperatuur rondom de overledene laag te houden. In warmere tijden is een thuisopbaring nog steeds mogelijk en kijken we samen naar de mogelijkheden om het zo koel mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele airco, die ik kan verzorgen als u die niet zelf heeft. En ik kom elke dag even kijken hoe het gaat met de conditie van het lichaam, zodat het zo lang mogelijk prettig is.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum heeft alle benodigde en professionele materialen in huis. Er zijn diverse verschillende uitvaartcentra, elk met zijn eigen faciliteiten en mogelijkheden. De meeste uitvaartcentra beschikken over een 24-uurskamer, ook wel familiekamer genoemd. Daar krijgt u als nabestaande, een sleutel, zodat u ten alle tijde naar uw dierbare toe kunt. Als er geen familiekamer is of als u geen familiekamer wenst, kunt u natuurlijk ook op bezoek komen. Dan is een afspraak maken wel noodzakelijk. Dan openen de medewerkers de deur voor u, en zorgen ze bij elk bezoek dat uw dierbare in een fijne ruimte klaar wordt gezet.

Ik wil geen opbaring, kan dat ook?

Die vraag wordt mij wel eens gesteld, en natuurlijk ‘kan’ dat ook. Het woord opbaring is eigenlijk een ander woord voor het bewaren, maar dit kan natuurlijk ook met een gesloten kist zonder gelegenheid voor anderen om te ‘kijken’. Wel moet de overledene gekoeld blijven tot de dag van de uitvaart. Eigenlijk spreken we dan nog steeds over een opbaring, maar in een andere vorm. (zonder bezoekers)

Balsemen, lichte balseming en thanatopraxie.

Misschien kent u de term wel vanuit het buitenland, want tot 2009 was het balsemen van overledenen nog verboden in Nederland. Sindsdien is de wet iets soepeler en mag het iets vaker worden toegepast. Er zijn twee vormen van balseming. Een lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd en het officiële balsemen. De lichte variant, bestaat uit het inbrengen van een conserverende vloeistof, die zorgt voor een natuurlijkere opbaring. Een koeling is vaak dan niet meer nodig, wat prettig kan zijn voor de nabestaanden. Het officiële balsemen is bij wet nog steeds verboden, behalve voor overledenen die naar het buitenland worden gebracht en leden van het Koninklijk huis.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een opbaring bij u thuis of in de buurt?
Belt u mij gerust eens op 06-55397588 of mail naar info@carolavriend.nl

Uitvaartverzorging Carola Vriend - Carola Vriend-Schurink

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden. Via onderstaand filmpje kunt u digitaal alvast een beetje kennismaken en zien hoe ik werk. 

Recente beoordelingen

In verdrietige tijden waren wij gerustgesteld met Carola.
Ze dacht echt mee en was betrokken zoals je verlangt van een uitvaartverzorging.
Richard de Wildt (januari 2023)

Wij zijn erg tevreden over de uitvaart, hoe Carola iedereen op zijn of haar gemak stelde, uitleg gaf en mensen erbij betrok heeft mij volledig gerust gesteld. Ook de steun die zijgaf bij Engelstaligen en mijn dove neef, heeft iedereen goed gedaan
– Marijke Joosten (januari 2023)

Wij hebben Carola ervaren als een fijne, lieve en toegankelijke vrouw. Carola kwam elke dag langs,
hield vinger aan de pols en voelt haarfijn aan waar ze kon inspringen.
– Nico Elsinga (januari 2023)

Kerstochtend is mijn moeder overleden om 06.30. Na een telefoontje stond zij om 7.15 voor de deur en had
zij al de nodige zaken geregeld. Hielp ons bij keuzes maken en bleef ondersteunend de
hele week tussen Kerst en Oud en Nieuw. Ontzorgen is een talent en Carola bezit dit talent ten volste.
– Ben Taman (december 2022)

Carola verzorgde de uitvaart tot in de puntjes, met veel begrip voor de nabestaanden,
aandacht voor de wensen van de overledene.
Johannes Schmidt (december 2022)

Carola, heel erg bedankt voor de fijne uitvaart die je hebt verzorgd.
Dat hebben wij als gezin heel fijn ervaren.
Monique Baas (december 2022)

Carola heeft de uitvaart van onze moeder volledig naar onze moeders wens uitgevoerd.
Ze voelt de dingen goed aan denkt mee.
Margreet Steur (november 2022)

Hele plezierige begeleiding door Carola en Stephan, waarbij hun rust,
professionaliteit en toegankelijkheid buitengewoon prettig zijn.
Marleen Kukler (november 2022)

Carola en haar team hebben ons in de meest donkere dagen van ons leven,
ons op een professionele manier begeleid en sturing gegeven.
Erwin Samsom (november 2022)

Een compilatie van mijn werk als uitvaartondernemer.

Het staat voor alles wat ik belangrijk vind. Bel gerust eens via 06-55397588.

Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen