Top 10 meest gestelde vragen rondom een uitvaart en overlijden

Als uitvaartverzorgster krijg ik veel vragen, omtrent het regelen van een uitvaart, verzekering of andere zaken.
Ik heb een top tien gemaakt, en deel met u de meest gestelde vragen.

Heeft u ook een vraag? Bel gerust eens via 06-55397588 of mail uw vraag naar info@carolavriend.nl

 “Wie moet ik bellen bij overlijden: een uitvaartcentrum of mijn verzekering, of eerst de huisarts?”
Bij een overlijden belt u altijd eerst een arts, dit kan uw eigen huisarts of de huisartsenpost zijn. De arts komt langs, stelt het overlijden vast en maakt de wettelijke documenten. Daarna kunt u mij bellen via 06-55397588, of eerder als u alvast wat vragen heeft.

“Ik ben verzekerd bij Yarden en op de polis staat een meldnummer bij overlijden, hoe zit dat?”
Als u een polis heeft bij Yarden, Ardanta, Nationale Nederlanden, Dela, Monuta, PC of elders, bent u nog steeds vrij om bijvoorbeeld voor mij te kiezen. U kiest dan niet voor de diensten van de verzekering, maar laat de waarde van uw polis in geld uitkeren. Hoeveel dat is, hangt af van de afgesloten polis, maar kan ik voor u opvragen. Zo kunt u zelf beslissen waar u uw geld aan uitgeeft, en betaalt u niet onnodig voor diensten die u niet gebruikt.

“Ik wil graag een dienst in het uitvaartcentrum aan de Johannes Poststraat, moet ik dan daar naartoe bellen?
Als zelfstandige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en verzorg ik uitvaarten op elke locatie, naar elk budget. Ook in Uitvaartcentrum Johannes Poststraat in Hoorn. U belt dus gewoon mij, bij een overlijden, waarna ik alles voor u kan regelen.

“Wat moeten we regelen voor overlijden?”
Het is mogelijk om vooraf alvast dingen te bespreken en vast te leggen. Zo’n voorbereiding kan net zo uitgebreid als u wenst, en bedenkt u zich dat er ook veel mensen zijn die vooraf niets kunnen regelen. Bij een onverwachts overlijden, is er meestal geen tijd geweest om dingen te bespreken. Wanneer een overlijden in de verwachting ligt, zijn er zeker zaken die u vooraf kunt bespreken met elkaar. Denk maar eens aan de wensen voor de opbaring, de kleding, kaarten, muziek, sprekers, locatie van de dienst. Dat kan in een voorgesprek met mij, maar u kunt ook een wensenboekje downloaden waar al deze zaken aan bod komen. Dat kan eenvoudig via https://carolavriend.nl/de-uitvaart/uitvaartwensen-vastleggen/ .

“Ik heb zo veel oude polissen, hoe krijg ik dit op orde?”
Ik raad u altijd aan om alles te bewaren, ook al zijn polissen zijn vergeeld. Toch zijn deze vaak nog geld waard. U kunt deze polissen uitzoeken door per polis te bekijken wat het polisnummer is. Daarna kijkt u op welke namen de polissen staan, zodat u polissen voor u, uzelf en eventuele kinderen apart houdt. Via internet zijn er diverse lijstjes, waar u kunt kijken bij welke maatschappij uw polis hoort. Kijk bijvoorbeeld eens op: https://checkmijnpolis.nl/oude-polissen/
Daarna kunt u de maatschappij opbellen, en vragen wat de waarde is. Wilt u dit liever uitbesteden? Ik zoek uw polissen gratis voor u uit. Bel gerust eens via 06-55397588 of mail naar info@carolavriend.nl

“Ik heb geen uitvaartverzekering, moet ik die nog afsluiten?”
Of het verstandig is een uitvaartverzekering af te sluiten, is geheel afhankelijk van uw situatie. Het begint bij uw wensen, wilt u een kleine uitvaart in besloten kring, of wilt u een uitvaart met meer genodigden en bijvoorbeeld een koffiekamer. Ook alle overige wensen rondom een kaart, de dienst, consumpties en andere zaken zijn van invloed op de kosten. Het is verstandig om vooraf, op basis van uw wensen, te inventariseren bij mij wat een uitvaart volgens deze wensen zou kosten. Op basis daarvan kunt u ook besluiten voor welk bedrag u zich eventueel zou willen laten verzekeren. Daarna kunt u kijken wat de verzekeringsmaatschappij voorstelt, hoe hoog zou de premie zijn en hoelang zou u blijven betalen. Allemaal belangrijke zaken om een goede beslissing te nemen.

“Kan ik mijn uitvaartwensen in mijn testament zetten?”
Een testament is natuurlijk altijd verstandig voor uw nalatenschap/erfenis, maar is niet genoeg voor uw wensen omtrent een uitvaart. Een testament is notarieel (bij een notaris) vastgelegd, en wordt bij overlijden pas opengemaakt na het overhandigen van het uittreksel van de overlijdensakte. Dit uittreksel, ook wel Akte van overlijden genoemd, wordt uitgegeven door de gemeente tezamen met de toestemming voor de begrafenis of crematie. Voor het verkrijgen van deze akte en toestemming, dient de gemeente in bezit te zijn van de overlijdenspapieren (door de arts opgesteld) en de informatie rondom de uitvaart. Automatisch betekent dat dus dat de meeste beslissingen voor uw uitvaart al zijn genomen (locatie, kaarten, datum en tijd). U kunt uw wensen dus beter vastleggen in een wensenboekje, of vooraf kenbaar maken aan uw nabestaanden.

“Waarom is een crematie goedkoper dan een begrafenis?”
Een belangrijk verschil in de kosten tussen een crematie en een begrafenis heeft te maken met de grafkosten. De gemeente waar de begrafenis moet plaatsvinden, bepaalt het begraaftarief, de kosten voor de grafrechten en het onderhoud. Het graf wordt uitgegeven voor minimaal 10 jaar, maar kan ook voor 15 of 20 jaar. Bij een crematie heb je al deze kosten niet, wat ervoor zorgt dat een crematie minder kosten met zich meebrengt.

“Natuurbegraven, wat houdt dat precies in?”
Ik schreef er al eerder eens een blog over, die lees je hier: https://carolavriend.nl/nieuws-natuurbegraven-een-opkomende-trend Natuurbegraven is een alternatief naast de gewone begrafenis en crematie. Bij een natuurbegrafenis krijg je een eeuwig graf, in de natuur op een speciaal aangewezen plek, zonder grafsteen of andere markering. De plek is terug te vinden door de coördinaten, en zorgt voor een eeuwige laatste rustplaats in de natuur. Een mooi alternatief, met oog op duurzaamheid en het milieu. In Noord-Holland kan dat bijvoorbeeld vanaf komende zomer, bij Alkmaar.

“Als ik voor jou kies, regel jij dan alles?”
Als u voor mij als uitvaartverzorgster kiest, regel ik alles zelf. Wanneer u een voorgesprek wilt, kom ik voorafgaand aan het overlijden al langs. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden en wensen, en wanneer het overlijden plaatsvindt weet u precies wie er komt. Anders dan bij een grote organisatie, kom ik alle dagen tussen het overlijden en de uitvaart zelf langs. U ziet dus steeds hetzelfde gezicht, wanneer ik de controles kom doen, de kaarten kom brengen of voor andere zaken. Daardoor heeft u ook veel meer tijd en rust voor uw beslissingen, niet alles hoeft in 1 gesprek. Alleen als ik op vakantie ben, kan ik u niet bijstaan, maar zorg ik voor een gedegen vervanging. Samen met u kijk ik naar de beste oplossing om u een collega aan te raden in de buurt. Zo werk ik veel samen met Martien Weel Uitvaartzorg en Uitvaartbegeleiding Carla Basjes en  die op vrijwel dezelfde wijze werken.

Bellen voor een afspraak
Stuur een email

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.
Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden.
Via onderstaand filmpje kunt u digitaal alvast een beetje kennismaken en zien hoe ik werk. 

Meer lezen over Carola

Recente beoordelingen


Carola denkt mee, vooruit,  oplossingsgericht en geeft ideeën om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken.
Ariën Zon-de Graaf (september 2022)

Mijn vader en ik konden geen beter persoon dan Carola wensen om de uitvaart voor mijn moeder te regelen.
– Paul van Driel (september 2022)

Met de juiste combinatie van medeleven en discrete afstand was Carola
de juiste persoon om de begrafenis van mama in goede banen te leiden.
 Chandani Peperkamp (augustus 2022)

Carola ontzorgt bij alles wat komt kijken bij een overlijden en is altijd bereikbaar voor hulpvragen.
– Frans Visser
(augustus 2022)

Carola kan goed luisteren en vertaald de wensen in een passend, persoonlijk en respectvol afscheid.
Ze neemt op professionele manier de leiding.
Familie de Kroon-Bax (augustus 2022)

Ik raad Carola Vriend zeker aan. Ze reageert snel en accuraat. De afspraken verlopen soepel en correct.
Het hele proces verliep vlot en goed. Zou niet weten wat beter kon.
Arthur Helling (juli 2022)

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen