Top 10 meest gestelde vragen rondom een uitvaart en overlijden

Als uitvaartverzorgster krijg ik veel vragen, omtrent het regelen van een uitvaart, verzekering of andere zaken.
Ik heb een top tien gemaakt, en deel met u de meest gestelde vragen.

Heeft u ook een vraag? Bel gerust eens via 06-55397588 of mail uw vraag naar info@carolavriend.nl

 “Wie moet ik bellen bij overlijden: een uitvaartcentrum of mijn verzekering, of eerst de huisarts?”
Bij een overlijden belt u altijd eerst een arts, dit kan uw eigen huisarts of de huisartsenpost zijn. De arts komt langs, stelt het overlijden vast en maakt de wettelijke documenten. Daarna kunt u mij bellen via 06-55397588, of eerder als u alvast wat vragen heeft.

“Ik ben verzekerd bij Yarden en op de polis staat een meldnummer bij overlijden, hoe zit dat?”
Als u een polis heeft bij Yarden, Ardanta, Nationale Nederlanden, Dela, Monuta, PC of elders, bent u nog steeds vrij om bijvoorbeeld voor mij te kiezen. U kiest dan niet voor de diensten van de verzekering, maar laat de waarde van uw polis in geld uitkeren. Hoeveel dat is, hangt af van de afgesloten polis, maar kan ik voor u opvragen. Zo kunt u zelf beslissen waar u uw geld aan uitgeeft, en betaalt u niet onnodig voor diensten die u niet gebruikt.

“Ik wil graag een dienst in het uitvaartcentrum aan de Johannes Poststraat, moet ik dan daar naartoe bellen?
Als zelfstandige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en verzorg ik uitvaarten op elke locatie, naar elk budget. Ook in Uitvaartcentrum Johannes Poststraat in Hoorn. U belt dus gewoon mij, bij een overlijden, waarna ik alles voor u kan regelen.

“Wat moeten we regelen voor overlijden?”
Het is mogelijk om vooraf alvast dingen te bespreken en vast te leggen. Zo’n voorbereiding kan net zo uitgebreid als u wenst, en bedenkt u zich dat er ook veel mensen zijn die vooraf niets kunnen regelen. Bij een onverwachts overlijden, is er meestal geen tijd geweest om dingen te bespreken. Wanneer een overlijden in de verwachting ligt, zijn er zeker zaken die u vooraf kunt bespreken met elkaar. Denk maar eens aan de wensen voor de opbaring, de kleding, kaarten, muziek, sprekers, locatie van de dienst. Dat kan in een voorgesprek met mij, maar u kunt ook een wensenboekje downloaden waar al deze zaken aan bod komen. Dat kan eenvoudig via https://carolavriend.nl/de-uitvaart/uitvaartwensen-vastleggen/ .

“Ik heb zo veel oude polissen, hoe krijg ik dit op orde?”
Ik raad u altijd aan om alles te bewaren, ook al zijn polissen zijn vergeeld. Toch zijn deze vaak nog geld waard. U kunt deze polissen uitzoeken door per polis te bekijken wat het polisnummer is. Daarna kijkt u op welke namen de polissen staan, zodat u polissen voor u, uzelf en eventuele kinderen apart houdt. Via internet zijn er diverse lijstjes, waar u kunt kijken bij welke maatschappij uw polis hoort. Kijk bijvoorbeeld eens op: https://checkmijnpolis.nl/oude-polissen/
Daarna kunt u de maatschappij opbellen, en vragen wat de waarde is. Wilt u dit liever uitbesteden? Ik zoek uw polissen gratis voor u uit. Bel gerust eens via 06-55397588 of mail naar info@carolavriend.nl

“Ik heb geen uitvaartverzekering, moet ik die nog afsluiten?”
Of het verstandig is een uitvaartverzekering af te sluiten, is geheel afhankelijk van uw situatie. Het begint bij uw wensen, wilt u een kleine uitvaart in besloten kring, of wilt u een uitvaart met meer genodigden en bijvoorbeeld een koffiekamer. Ook alle overige wensen rondom een kaart, de dienst, consumpties en andere zaken zijn van invloed op de kosten. Het is verstandig om vooraf, op basis van uw wensen, te inventariseren bij mij wat een uitvaart volgens deze wensen zou kosten. Op basis daarvan kunt u ook besluiten voor welk bedrag u zich eventueel zou willen laten verzekeren. Daarna kunt u kijken wat de verzekeringsmaatschappij voorstelt, hoe hoog zou de premie zijn en hoelang zou u blijven betalen. Allemaal belangrijke zaken om een goede beslissing te nemen.

“Kan ik mijn uitvaartwensen in mijn testament zetten?”
Een testament is natuurlijk altijd verstandig voor uw nalatenschap/erfenis, maar is niet genoeg voor uw wensen omtrent een uitvaart. Een testament is notarieel (bij een notaris) vastgelegd, en wordt bij overlijden pas opengemaakt na het overhandigen van het uittreksel van de overlijdensakte. Dit uittreksel, ook wel Akte van overlijden genoemd, wordt uitgegeven door de gemeente tezamen met de toestemming voor de begrafenis of crematie. Voor het verkrijgen van deze akte en toestemming, dient de gemeente in bezit te zijn van de overlijdenspapieren (door de arts opgesteld) en de informatie rondom de uitvaart. Automatisch betekent dat dus dat de meeste beslissingen voor uw uitvaart al zijn genomen (locatie, kaarten, datum en tijd). U kunt uw wensen dus beter vastleggen in een wensenboekje, of vooraf kenbaar maken aan uw nabestaanden.

“Waarom is een crematie goedkoper dan een begrafenis?”
Een belangrijk verschil in de kosten tussen een crematie en een begrafenis heeft te maken met de grafkosten. De gemeente waar de begrafenis moet plaatsvinden, bepaalt het begraaftarief, de kosten voor de grafrechten en het onderhoud. Het graf wordt uitgegeven voor minimaal 10 jaar, maar kan ook voor 15 of 20 jaar. Bij een crematie heb je al deze kosten niet, wat ervoor zorgt dat een crematie minder kosten met zich meebrengt.

“Natuurbegraven, wat houdt dat precies in?”
Ik schreef er al eerder eens een blog over, die lees je hier: https://carolavriend.nl/nieuws-natuurbegraven-een-opkomende-trend Natuurbegraven is een alternatief naast de gewone begrafenis en crematie. Bij een natuurbegrafenis krijg je een eeuwig graf, in de natuur op een speciaal aangewezen plek, zonder grafsteen of andere markering. De plek is terug te vinden door de coördinaten, en zorgt voor een eeuwige laatste rustplaats in de natuur. Een mooi alternatief, met oog op duurzaamheid en het milieu. In Noord-Holland kan dat bijvoorbeeld vanaf komende zomer, bij Alkmaar.

“Als ik voor jou kies, regel jij dan alles?”
Als u voor mij als uitvaartverzorgster kiest, regel ik alles zelf. Wanneer u een voorgesprek wilt, kom ik voorafgaand aan het overlijden al langs. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden en wensen, en wanneer het overlijden plaatsvindt weet u precies wie er komt. Anders dan bij een grote organisatie, kom ik alle dagen tussen het overlijden en de uitvaart zelf langs. U ziet dus steeds hetzelfde gezicht, wanneer ik de controles kom doen, de kaarten kom brengen of voor andere zaken. Daardoor heeft u ook veel meer tijd en rust voor uw beslissingen, niet alles hoeft in 1 gesprek. Alleen als ik op vakantie ben, kan ik u niet bijstaan, maar zorg ik voor een gedegen vervanging. Samen met u kijk ik naar de beste oplossing om u een collega aan te raden in de buurt. Zo werk ik veel samen met Martien Weel Uitvaartzorg en Uitvaartbegeleiding Carla Basjes en  die op vrijwel dezelfde wijze werken.

Bellen voor een afspraak
Stuur een email

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.
Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden.
Via onderstaand filmpje kunt u digitaal alvast een beetje kennismaken en zien hoe ik werk. 

Meer lezen over Carola

Recente beoordelingen

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

We hebben helaas al voor de tweede keer gebruik moeten maken van Carola’s dienstverlening.
Gelukkig was het wederom weer heel goed. Dank Carola
Fam Klaver(april 2022)

Dankzij Carola is de uitvaart van mijn oom, ondanks problemen waar wij als familie tegenaanliepen,
door haar op uitstekende wijze geregeld.
Irma Kenter(april 2022)

Carola is vanaf begin af aan zeer betrokken bij de familie. Ze denkt mee en betrekt ieder familielid erbij.
Met Carola in huis heb je een warm iemand, die dingen uit handen neemt en je het gevoel geeft dat het om jou gaat en geen nummer bent.
– Edwin Groot (april 2022)

Carola is een hele lieve en warme vrouw die echt geschikt is voor dit werk.
Zeer goed gevoel bij en fijn dat ondanks het verdriet alles zo goed geregeld is.
Daniëlle Lammerse (maart 2022)

Wij zijn heel tevreden over de uitvaart. Alles is goed besproken, heel duidelijk en kalm.
We hebben er een heel goed gevoel aan over gehouden.
Brenda Valk (maart 2022)

Wij kunnen iedereen die in deze situatie komt Carola aanraden. Carola staat voor haar vak en begrijpt
wat nabestaanden nodig hebben in de periode dat er veel langs je heen gaat.
Ruud Deul (maart 2022)

Wij, als nabestaanden, hebben een warme en vriendelijke begeleiding gehad van Carola Vriend tijdens de uitvaart van onze overleden moeder.
– Hans Admiraal (februari 2022)

Carola ervaren als een heel fijn, goede begeleidster voor het regelen van de uitvaart. De uitvaart was op meerdere vlakken niet ‘standaard’. Carola heeft geholpen met alle wensen, kijkt wat er Coronatijd wel kan en zet extra stappen waar nodig.
– 
Laura van Hal (februari 2022)

Zeer tevreden over de uitvaart en de begeleiding die Carola heeft gegeven. Zeer betrokken wat voor de achterblijvers heel fijn was.
– Nelly de Geus (februari 2022)

Het voelde vertrouwd. Een warm persoon is Carola.
– 
Tiny Koopman (februari 2022)

Meedenkend en vanaf begin tot eind 24 uur per dag voor haar opdrachtgever bereik- en aanspreekbaar!
Richard van Huizen (februari 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen