Uitvaart in het Weeshuis Monnickendam – er dreigde het een en ander in het water te vallen…

Onlangs begeleidde ik een familie bij een onverwachts overlijden in Monnickendam. Een stijlvolle dame met veel smaak en oog voor detail. De dame had drie kinderen, elk met hun eigen ideeën en allen een ondernemende geest.

In de stijl van moeder, zochten we naar een locatie voor het afscheid in Monnickendam. Waar in de meeste steden of dorpen meestal een uitvaartcentrum of crematorium voorhanden is, is dit niet het geval in Monnickendam. Er is wel een opbaarmogelijkheid, maar helaas geen grote ruimte voor een dienst. Vaak wordt er dan uitgeweken naar Purmerend, Hoorn of Amsterdam. Daarbij kwamen dan nog de coronaregels met aantallen genodigden die nog net golden, het maakte het er niet makkelijker op.

Samen kwamen we tot een prachtige optie voor de uitvaart, het Weeshuis in Monnickendam, tegenwoordig in gebruik als evenementenlocatie en kort geleden ook voor het eerst als uitvaartlocatie. We besloten de genodigden op te delen in groepjes en zo gedurende de dag mensen te ontvangen op een informele wijze. Iets anders dan bij de meeste uitvaarten, maar zeker de moeite waard om te overdenken.

Ook rondom het vervoer waren de wensen uniek. De familie hield enorm van het water en nam hun moeder vaak mee op boottochtjes. En zo ontstond het idee om een fluisterboot te huren en daarop de kist te vervoeren naar het Weeshuis. Echter bleef het de hele week onzeker of dat boottochtje kon doorgaan, want storm Eunice hield ons deze week behoorlijk in de greep.

Maar gelukkig was het op zaterdagochtend, na een turbulente vrijdagavond zo goed als windstil. Tijdens het boottochtje brak zelfs de zon door. De setting in het weeshuis bleek ook prachtig, met een groot aantal zelf meegebrachte kaarsen rondom de kist. De mensen werden voorzien van koffie, thee en het heerlijkste gebak van Holtkamp uit Amsterdam.

En toen we aan het einde van de dag het laatste tochtje naar het crematorium maakte, begon Eunice weer op te steken. Direct na het laatste afscheid brak de hemel open en begon het te regenen en te hagelen.

Er werden mooie foto’s gemaakt, door de schoonzoon, als aandenken van deze unieke dag. Maar dat aandenken dreigde behoorlijk in het water te vallen.  Toen hij bezig was de boot te verplaatsen, viel zijn telefoon in het water…. Met scheppen en harken getracht de telefoon eruit te vissen, maar het leek een verloren zaak. Maar toen kreeg ik na een paar dagen een appje! Zijn telefoon was opgevist en na een tijdje in de rijst te hebben gelegen, bleek zijn telefoon het weer te doen!

De foto’s gered, familie tevreden, het was al met al een bijzondere dag. Wederom een uitvaart die wat buiten de lijntjes kleurt. Maar wat was het mooi om zoveel ideeën te zien samenkomen voor een echt persoonlijk en uniek afscheid.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen