De laatste verzorging na overlijden
Traditionele en meest gekozen verzorging
De laatste verzorging van een overledene werd vroeger altijd het ‘afleggen’ genoemd. Tegenwoordig noemen we dit de laatste zorg of laatste verzorging, wat iets vriendelijker klinkt, maar in feite hetzelfde behelst.
In de meeste situaties kiezen mensen voor de traditionele verzorging. Dit gaat dan om het wassen, aankleden en vooral weer helemaal netjes maken van de overledene en aansluitend het koelen van het lichaam, thuis of elders. Als we iemand thuis verzorgen vragen we vaak om een eigen wasgeurtje, om dit proces passend bij de overledene te houden en het zo vertrouwd mogelijk aanvoelt.
Aanwezige familie mag van ons altijd meehelpen als ze dat fijn vinden, maar het is natuurlijk geen verplichting. Soms vinden mensen het wel fijn om mee te helpen, maar soms ook juist niet. Dat is voor iedereen verschillend en die verschillen respecteer ik graag.
Tijdens de laatste zorg zijn sommige handelingen noodzakelijk, maar natuurlijk wel in overleg. In de meeste situaties brengen we incontinentiemateriaal aan, maar indien men kiest voor een natuurbegrafenis bijvoorbeeld, mag dat niet en kunnen we dat dan achterwege laten.
We overleggen dus graag met u wat u als nabestaanden mooi of niet mooi vindt. Na het wassen en aankleden volgt natuurlijk de haardracht, bij een man het scheren van snor/baardgroei en bij een dame gaat het soms weer meer om sieraden en make-up.
Make-up gaat ook altijd in overleg, wij zullen nooit zonder overleg dit doen, omdat het natuurlijk moet blijven passen bij hoe de overledene bij leven eruit zag.
Thanatopraxie – lichte balseming
Ook een mogelijkheid is de lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd.
Een term die u wellicht vooral vanuit het buitenland kent, want tot 2009 mocht deze handeling nog niet in Nederland.
Er zijn twee vormen van balseming. Een lichte balseming, ook wel thanatopraxie genoemd en het officiële balsemen. De lichte variant, bestaat uit het inbrengen van een conserverende vloeistof, waardoor een koeling niet meer nodig is. Het lichaam blijft dus prettiger om aan te raken en in de meeste situaties is het een prettig gezicht voor nabestaanden qua behoud van kleur en gevoel.
Wel is het zo dat de toepassing van deze thanatopraxie wel een invasieve ingreep is. Om de conserverende vloeistof door het hele lichaam te krijgen, moeten bijvoorbeeld organen zoals het hart doorboort worden. Dit is niet voor iedereen een prettig idee voor zijn/haar dierbare. Het is dus goed om u van deze ingreep bewust te zijn om te kiezen voor de beste optie.
Het officiële balsemen is bij wet nog steeds verboden, behalve voor overledenen die naar het buitenland worden gebracht en leden van het Koninklijk huis.

Dag en nacht bereikbaar
Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie
Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden.
