Overlijden in een hospice – hoe werkt dat precies?

Kort geleden werd ik gebeld door een man die in het hospice Dignitas te Hoorn verbleef. Hij vertelde me dat hij heel ziek was. Hij had verwacht dat hij thuis zou blijven en thuis zou overlijden, maar dat bleek toch niet haalbaar en houdbaar.

Het komt vaker voor en er zijn talloze voorbeelden waarin thuisblijven niet meer mogelijk of wenselijk is. Bijvoorbeeld als de naasten de zorg niet aankunnen of niet volhouden, bij een lang en intensief ziekbed.  Of als iemand alleen woont en de naasten te ver wonen om de soms noodzakelijke 24 uurs-zorg te bieden.

De stap om naar een hospice te gaan is vaak een intensieve stap, het is immers een stap in het onomkeerbare proces van overlijden. Om daar te verblijven, is er een indicatie nodig van de behandelend arts wat inhoudt dat de levensverwachting minder dan 3 maanden is. Met deze indicatie en de wens voor opname kan iemand zichzelf aanmelden maar dit kan ook door de (huis)arts en/of naasten gedaan worden.   

Hoelang het verblijf in het hospice uiteindelijk zal zijn, is niet precies te voorspellen. Door de intensieve en liefdevolle zorg en begeleiding van medewerkers én vrijwilligers, wordt het verblijf vaak gezien als ontspannen, goed verzorgd en een fijne tijd. De zorg wordt uit handen genomen, want er is 24 uur per dag iemand aanwezig voor een luisterend oor en het eten en drinken is zeer goed verzorgd.  En dat allemaal door een ervaren team van gediplomeerde verpleegkundigen, verzorgenden en een grote groep vrijwilligers.

“Als ik in het hospice overlijdt, hoe werkt het dan precies? ”, vroeg de man. Hij wilde bijvoorbeeld weten wie de laatste zorg geeft en of hij dan daarna toch thuis mocht worden opgebaard? Ik vertelde hem dat er gelukkig heel veel mogelijk is. Bij een overlijden van een gast bij Dignitas overleggen we met elkaar. Soms wordt de laatste zorg door de medewerkers van het hospice gegeven, soms door mij als uitvaartverzorger. En als familie mee wil helpen kan het zelfs een combinatie zijn.

Gelukkig maakt het voor mij niet uit waar iemand overlijdt. Of dat nu thuis, in een ziekenhuis of in een hospice is, de opbaring kan vervolgens in principe overal. Samen kijken we naar uw wensen en zorgen we dat de opbaring en de rest van de uitvaart naar uw wens wordt geregeld.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen