Op de platte kar achter de tractor

Tijdens de warmste dagen van juli kwam een inwoner van een dorpje te overlijden. Het hele gezin woonde al jaren in het dorp en iedereen op het dorp kende de man.

Kort na het overlijden kwam ik bij de familie thuis, om samen te bespreken wat de wensen voor de uitvaart waren. Ze wilden hem allereerst graag thuis opgebaard en ondanks het warme weer, was dat toch mogelijk. Met een koelplaat en een mobiele airco kan een opbaring, zelfs tijdens warme dagen, toch in je eigen vertrouwde omgeving. In het geval van deze familie, paste dat zeker. Geboren, getogen, gestorven en opgebaard in je eigen dorp.

De familie wenste geen grootse afscheidsdienst met woorden en muziek, maar wilden wel aan familie, vrienden en bekenden gelegenheid bieden om afscheid te nemen en te condoleren. Ze kozen daarom voor een samenkomst in het plaatselijke dorpshuis met achtergrondmuziek, een fotopresentatie met oude en recente foto’s. Daar op die plek konden alle belangstellenden afscheid nemen, het gezin condoleren en daarna samen nog wat drinken. Aansluitend was er voor iedereen gelegenheid om een erehaag vanaf het dorpshuis te vormen, waarna het gezin in familiekring vertrok naar het crematorium.

Toen we bespraken hoe vader naar het Dorpshuis gebracht kon worden, kwamen natuurlijk eerst de meest standaard manieren ter sprake. Maar toen ze vertelden dat de zoon het boerenbedrijf van vader had overgenomen en nog actief werkzaam was als boer, ontstond het idee om met de eigen tractor te gaan. In eerste instantie vroeg de zoon zich af of dat wel kon en of het niet wat ongebruikelijk is. Maar ik kon hem vertellen dat het wel vaker voorkomt en daarna was hij overtuigd dat dit een mooi en passend vervoersmiddel was voor zijn vader. En zo werd het plan verder doordacht, hooibalen om de kist tegenaan te zetten, een stuk tapijt tegen het glijden en een stoeptegel om de kist vast te zetten. En in de dagen naar de uitvaart werd het gezin overladen met mooie bloemen en bloemstukken, die prachtig stonden op de platte kar rondom de kist.

Op de dag van de uitvaart liep niet alleen het hele dorp uit, maar kwamen er ook tientallen familieleden, vrienden en kennissen om de laatste eer te bewijzen. Het dorpshuis was letterlijk te klein voor de mensenmassa, maar ieder was flexibel om dan buiten een kopje koffie te drinken.

Na afloop van het afscheid bracht het gezin de kist weer naar de tractor om door de erehaag op weg te gaan naar het crematorium. De tractor reed over het kleine dorpsweggetje, met het gezin achter de wagen aangewandeld, het was een prachtig gezicht. Even later vertrok het gezin naar het crematorium, waar ze samen het laatste afscheid beleefden.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen