Oma 

Vaak schrijf ik blogs over bijzondere uitvaarten, waarop iets unieks gebeurde bijvoorbeeld of door uitzonderlijke gebeurtenissen. Deze blog gaat daar niet over, maar gaat over het begeleiden van een uitvaart in heel persoonlijke sfeer.

Mijn eigen Oma overleed kort geleden op 91-jarige leeftijd en ik mocht de uitvaart regelen. Dat had ze zelf nog aan mij kunnen vragen, al ruim een jaar geleden toen haar gezondheid al verminderde. Echter volgde toen een onverwachte verbetering van haar gezondheid, waardoor dat gesprek een aantal keer werd uitgesteld. Mentaal kon zij zich niet neerleggen bij wat uiteindelijk onvermijdelijk zou zijn.

Ergens halverwege dit jaar, was er opnieuw een verslechtering in haar gezondheid en sprak Oma uit dat ze toch maar eens moest praten met mij en de dominee. Dat werden uiteindelijk meerdere gesprekken. Met de dominee (die bijna met emiraat zou gaan), de nieuwe dominee en de kerkelijk werkster. Een fijne samenwerking vanuit Oma’s vertrouwde kerk, wat zorgde voor een prettige ondersteuning in een moeilijke en verdrietige tijd.

Toen haar gezondheid ineens flink achteruit ging en Oma 24 uur per dag zorg nodig bleek te hebben, verhuisde ze naar Hospice Diginitas in Hoorn. Een plek waar ik vaker kom en al vele goede verhalen over had gehoord van nabestaanden. Gelukkig was er spoedig een plekje en kon Oma daar terecht. En daar maakten wij kennis met wat ik eigenlijk al wist, maar nog niet ervaren had: het was écht een warm bad. De professionele zorg en medische ondersteuning en de liefde en aandacht van de medewerkers en de vele vrijwilligers. Ze kreeg veel bezoek van haar kinderen, kleinkinderen, haar broer en zus, vrienden en anderen, waar ze zichtbaar van genoot tot ze uiteindelijk toch afscheid moest nemen.

Wat daarna volgde was natuurlijk bekend voor mij, maar natuurlijk is het compleet anders als het je eigen familie betreft. Ze overleed in het hospice op een avond, waarna ik de laatste zorg mocht verlenen. De volgende dag bracht ik haar naar het uitvaartcentrum, waar we een kamer met een sleutel konden krijgen om wanneer wij wilden, even bij haar te zijn. In de dagen die volgden kreeg het afscheid vorm. Een afscheid zonder al te veel poespas, maar wel met die onderdelen die voor haar en de familie belangrijk waren. Een livestream voor dierbare familie van ver, een klassiek bloemstuk met de mooiste rode rozen en een hazelaarstak uit Oma’s tuin en een collecte voor de kerk in Monnickendam.

Het werd een ingetogen afscheid in kleine kring, met de meest naaste familieleden en vrienden, de gedichten, gebeden en muziek die voor haar belangrijk waren. En wat was ik trots op mijn 8-jarige zoon die zijn eigen woorden durfde voor te dragen in de kerk. Aan het einde van de afscheidsdienst hebben we Oma bijgezet in het graf waar Opa haar al een aantal jaar geleden voorging.

Ik vond het een eer om de uitvaart van mijn eigen oma te begeleiden. Het confronteerde mij natuurlijk met mijn eigen verdriet, en dat van mijn eigen gezin en naaste familieleden. Maar ik ben blij dat ik het heb kunnen doen en haar wensen heb kunnen verzorgen voor een mooi en waardig afscheid.
Een waardig afscheid om haar te eren met alles wat zij voor ons betekende, maar ook met die rituelen en gebeden voor haar vaste vertrouwen en geloof dat zij nu weer bij Opa is.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

We hebben helaas al voor de tweede keer gebruik moeten maken van Carola’s dienstverlening.
Gelukkig was het wederom weer heel goed. Dank Carola
Fam Klaver(april 2022)

Dankzij Carola is de uitvaart van mijn oom, ondanks problemen waar wij als familie tegenaanliepen,
door haar op uitstekende wijze geregeld.
Irma Kenter(april 2022)

Carola is vanaf begin af aan zeer betrokken bij de familie. Ze denkt mee en betrekt ieder familielid erbij.
Met Carola in huis heb je een warm iemand, die dingen uit handen neemt en je het gevoel geeft dat het om jou gaat en geen nummer bent.
– Edwin Groot (april 2022)

Carola is een hele lieve en warme vrouw die echt geschikt is voor dit werk.
Zeer goed gevoel bij en fijn dat ondanks het verdriet alles zo goed geregeld is.
Daniëlle Lammerse (maart 2022)

Wij zijn heel tevreden over de uitvaart. Alles is goed besproken, heel duidelijk en kalm.
We hebben er een heel goed gevoel aan over gehouden.
Brenda Valk (maart 2022)

Wij kunnen iedereen die in deze situatie komt Carola aanraden. Carola staat voor haar vak en begrijpt
wat nabestaanden nodig hebben in de periode dat er veel langs je heen gaat.
Ruud Deul (maart 2022)

Wij, als nabestaanden, hebben een warme en vriendelijke begeleiding gehad van Carola Vriend tijdens de uitvaart van onze overleden moeder.
– Hans Admiraal (februari 2022)

Carola ervaren als een heel fijn, goede begeleidster voor het regelen van de uitvaart. De uitvaart was op meerdere vlakken niet ‘standaard’. Carola heeft geholpen met alle wensen, kijkt wat er Coronatijd wel kan en zet extra stappen waar nodig.
– 
Laura van Hal (februari 2022)

Zeer tevreden over de uitvaart en de begeleiding die Carola heeft gegeven. Zeer betrokken wat voor de achterblijvers heel fijn was.
– Nelly de Geus (februari 2022)

Het voelde vertrouwd. Een warm persoon is Carola.
– 
Tiny Koopman (februari 2022)

Meedenkend en vanaf begin tot eind 24 uur per dag voor haar opdrachtgever bereik- en aanspreekbaar!
Richard van Huizen (februari 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen