Natuurbegraven, wat houdt het eigenlijk in?

Het aantal natuurbegravingen verdubbelt ongeveer elke twee jaar en dat is ook te zien in het aantal locaties. Sinds kort heeft ook Noord-Holland een natuurbegraafplaats ten noorden van Alkmaar en daarmee staat het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland op 18.

Steeds vaker kiezen mensen voor deze vorm van begraven, wat deels te maken heeft met de bewustwording met betrekking tot duurzaamheid, maar ook de eeuwige grafrust. De graven in de natuur worden nooit geruimd en dit is voor veel mensen een prettig idee.

Wat houdt dit in voor de uitvaart als u kiest voor een natuurbegrafenis?
Na overlijden, maakt u in het eerste gesprek met mij een aantal keuzes, waarbij ik u informeer over de natuurbegraafplaats en de voorwaarden.
U dient bijvoorbeeld te kiezen voor een kist of ander omhulsel van materiaal dat afbreekbaar is door de natuur. Ook dient de kleding van de overledene van makkelijk afbreekbare materialen te bestaan.

Voor de afscheidsdienst, waarin u samen met de andere nabestaanden afscheid neemt van uw dierbare, heeft deze vorm geen gevolgen. Het afscheid kan op elke locatie en in elke vorm georganiseerd worden. In het klein, in het groot, voor of na de begrafenis.

Na de afscheidsdienst kan de rouwwagen vertrekken, met of zonder uw aanwezigheid, naar de natuurbegraafplaats. Na de begrafenis krijgt u de GPS coördinaten van de locatie van het graf van uw dierbare. Het plaatsen van een monument of gedenkteken is op de meeste natuurbegraafplaatsen niet toegestaan in verband met de natuurlijke omgeving en het aanzicht.

Over Geestmerloo, nabij Alkmaar
Sinds kort is de natuurbegraafplaats Geestmerloo geopend.
Hier is de mogelijkheid tot een graf in de natuur, een eeuwig graf in het natuurgebied Geestmerambacht nabij Alkmaar.
Het gebied is nog volop in ontwikkeling. Op dit moment word er hard gewerkt aan een aula om op die locatie een afscheidsdienst te kunnen houden voorafgaand aan de natuurbegraafplaats.

Wilt u meer weten over natuurbegraven? Ik kom graag eens bij u langs voor de mogelijkheden.
Bel gerust op 06-55397588 of mail mij via info@carolavriend.nl

Bellen
Stuur een email
Meer columns