West-Friese uitvaartondernemers maken zich zorgen: mensen missen troost

WEST-FRIESLAND – Bij uitvaarten zijn nog maar dertig mensen welkom. Condoleances mogen helemaal niet meer. “En mensen moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat maakt het lastig om elkaar te steunen en troosten”, zegt uitvaartondernemer Carola Vriend.

Beperkt aantal mensen bij uitvaart

“Uitvaarten mogen alleen nog maar in zeer besloten kring plaatsvinden. Nabestaanden moeten nu actief gaan zeggen: jij mag wel en jij niet. Dat is verdrietig. Het is afschuwelijk om voor een ander te bepalen of die wel of geen afscheid mag nemen. Hoe bepaal je zijn of haar band met de overledene? Dat is heel moeilijk en past eigenlijk niet bij zo’n moment.”

Afscheid

Ook koffie, thee en cake worden niet meer geserveerd bij een begrafenis of crematie. De maatregelen zijn bedoeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook bij rouwbezoek en condoleances mogen maar een beperkt aantal mensen zijn. Carola: “Kussen, handen schudden, een knuffel geven, een omhelzing: het mag allemaal niet meer. Dit zijn maatregelen die genomen worden in het kader van corona en niet in het teken van rouw en afscheid nemen. Hoe begrijpelijk de maatregelen ook zijn, ze hebben een negatieve invloed op de rouwverwerking. Geen arm om iemand heen kunnen slaan om te troosten. Dat voelt wel erg alleen.”

Angst voor virus

Sinds de coronamaatregelen heeft Carola Vriend verschillende uitvaarten begeleidt. “Bij een begrafenis stond de advertentie al in de krant. Via sociale media is gevraagd om niet te komen. Briefjes zijn op de kerkdeuren geplakt. Mensen begrijpen het wel. Ze zijn zelf ook bang voor het virus. Zeker oudere mensen. Maar droevig is het wel.”

Nieuwe richtlijnen

De maatregelen hebben ook invloed op de laatste zorg van de overledene. Dat mag alleen nog maar met bril op en mondkapje en schort voor. Voorheen was het dragen van handschoenen genoeg. “Nabestaanden mogen vanaf heden niet meer aanwezig zijn bij de laatste verzorging van hun dierbare, ook als hij of zij niet is overleden ten gevolge van het coronavirus. Deze maatregel is om de 1,5 meter afstand te bewaren, wat vrijwel onmogelijk is tijdens de laatste verzorging met familie. We staan dan te dicht op elkaar.”

Een arm om iemand heen slaan mag niet meer

Carola: “Het is wel goed om te weten, dat ook een overledene die aan het coronavirus overlijdt na de laatste verzorging niet meer besmettelijk is. Opbaren kan nog gewoon. Dat betekent dat de dierbare alsnog thuis opgebaard kan worden, of in een uitvaartcentrum.”

Als uitvaartondernemer behoort Carola tot cruciale beroepsgroep om zorg draaiende te houden. “Wij houden niet met man en macht mensen in leven. In dat opzicht is het een lastig beroep om onder zorg te scharen. Maar de verzorging na de dood moet sowieso gebeuren en een uitvaart kan niet zonder uitvaartverzorger. Er moet íemand een begrafenis verzorgen.”

Wilt u meer weten?
Bel gerust op 06-55397588 of mail mij via info@carolavriend.nl

Bellen
Stuur een email
Meer columns

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.
Zelfstandig uitvaartverzorgster, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen