Een transparante begroting, weten wat uw beslissingen kosten.

Als uitvaartverzorgster vond ik het voor de Coronacrisis al heel belangrijk, dat men vooraf op de hoogte is wat een uitvaart gaat kosten.
Een transparante begroting, vóór alle beslissingen zijn genomen, is heel belangrijk.
Zo kunt u precies zien wat de kosten zijn van bijvoorbeeld een advertentie, maar ook van het drukwerk, de rouwauto, consumpties en alle andere zaken.
Voor de advertentie in de krant staat, de kaarten gedrukt zijn, en de consumpties besteld, weet u wat de kosten zijn.

Nu in deze Coronacrisis, vind ik het nog belangrijker dat u weet wat de uitvaart kost.
De uitvaart moet noodgedwongen in een sobere setting, minder aanwezigen, geen openbare condoleance, geen samenzijn na afloop en geen consumpties.
Automatisch zorgt dat ook voor minder kosten voor de totale uitvaart, te denken aan de zaalhuur voor een condoleanceavond en consumpties.

Wat nog niet iedereen weet, is dat de meeste tarieven van uitvaartcentra, crematoria, maar ook die van de begraafplaatsen niet veranderen. Een aantal grote organisaties kijken wel naar mogelijkheden om de tarieven te verlagen, maar zo eenvoudig is dat niet.
Of er nu 30 of 300 personen in de aula moeten zitten, de kosten blijven voor hen hetzelfde.
Het verwarmen of koelen van de aula, onderhoud, medewerkers tijdens de auladienst; die moeten er evengoed zijn. En als het gaat om de crematie of begrafenis zelf, dat verandert ook niet wanneer er minder mensen zijn.

Gelukkig reken ik als uitvaartverzorgster niets extra’s voor mijn diensten, ook al zijn die extra kosten er natuurlijk wel. Denk bijvoorbeeld aan extra handelingen bij de verzorging, maar ook het aanschaffen van beschermende kleding en handschoenen, lange wachttijden bij aangiftes, assistentie bij het naleven van de regels bij een erehaag of kleine condoleance, extra telefoontjes met familie, maar ook indien nodig contacten met het verpleeghuis, de huisarts, de GGD en RIVM bij een mogelijke besmetting.

Natuurlijk kunnen nieuwe zaken en/of aanvullende diensten wel kosten met zich meebrengen.
Wilt u bijvoorbeeld een livestreaming op een locatie die dit niet gratis aanbiedt? Dan moet ik daar natuurlijk een extern persoon voor inhuren. Langzamerhand komen er wel steeds meer betaalbare oplossingen hiervoor, wat het steeds makkelijker maakt om te organiseren.

Gelukkig zijn er ook veel nieuwe ideeën en kijk ik als uitvaartverzorgster elke dag weer naar mogelijkheden om een uitvaart in deze tijd toch persoonlijk en warm te maken.
Een online condoleance register, een erehaag met bloemen of ballonnen langs de route waar de rouwstoet rijdt, de ontvangen kaartjes meenemen en rondom de kist plaatsen of een drive-through-condoleance. Verhalen, filmpjes en anekdotes van belangstellenden meenemen in de afscheidsdienst. Elke dag kom ik samen met de families weer tot nieuwe ideeën en kijken we wat past om de uitvaart zo mooi mogelijk te maken ondanks de maatregelen.

Meer weten? Bel op 06-55397588 of kijk op www.carolavriend.nl

Bellen
Stuur een email
Meer columns