Een intiem afscheid van een zorgzame moeder, schoonmoeder, zus en oma.

In korte tijd kreeg ik in mijn werk twee keer te maken met alvleesklierkanker. Een afschuwelijke diagnose, veel pijn en geen uitzicht op beter.

Laatst schreef ik al over een uitvaart met erehaag in Monnickendam, en het toeval wilde dat daar een vrouw aanwezig was om de laatste eer te bewijzen aan de moeder van een van haar beste vriendinnen.
Onder de indruk van die erehaag kwam zij thuis, maar kreeg daar het telefoontje van haar schoonmoeder met dezelfde diagnose.

En slechts 3 weken later zat ik bij hen in de woonkamer, om de uitvaart te regelen.
In drie weken tijd van diagnose tot overlijden moest er afscheid worden genomen, veel te kort!

Dit keer geen grote erehaag, maar een klein intiem afscheid van een vrouw die voor zovelen bekend stond als zorgzaam, geïnteresseerd en altijd pas als laatste aan haarzelf dacht.
Dat vertelden niet alleen de kinderen en kleinkinderen, maar ook de schoondochters hadden een hele sterke band, net als vele buren, vrienden en koorleden van het Volendams Vocaal Ensemble.

En ondanks hun leeftijd, waren ook de jongste kleinkinderen zo dapper om mee te gaan naar het afscheid. Ik ben nog even vooraf bij de kleinsten op bezoek gegaan, om met plaatjes en verhalen te vertellen wat er zou gaan gebeuren.

Nog zo’n voordeel van zelfstandig werken, alle tijd voor extra bezoekjes. En stiekem vond ik het zelf ook wel heel leuk om hun Lego bouwsels te zien!

De uitvaart vond plaats op een hele zonnige warme dag.
De kleinsten kregen taakjes om zich niet te vervelen en liepen trots met mij voor de rouwauto uit.
En natuurlijk dragen van de bloemen, waar ze zelf ook een lint voor versierd hadden met hartjes.
En wat was ik trots op de grote kleindochter, die ondanks haar verdriet toch de laatste woorden kon uitspreken van haar zelfgeschreven teksten. Wat bijzonder als je zo’n speciale band mag hebben met je Oma. Maar des te moeilijker om dan te vertellen wat je voelt en waarom je haar gaat missen.

Het afscheid had heel veel in zich, klein en intiem maar bol van mooie verhalen, leuke en lieve anekdotes en voelbare liefde.

Meer weten? Bel op 06-55397588 of kijk op www.carolavriend.nl

Bellen
Stuur een email
Meer columns