“Laat de gemeente maar betalen voor mijn uitvaart, ik heb genoeg belasting betaald”
Een uitspraak die ik regelmatig lees en hoor, maar wist u de kosten voor het regelen van een uitvaart door de gemeente toch op de nabestaanden kunnen worden verhaald én in sommige situaties zelfs hoger zijn dan dat naasten dit zelf regelen.
De wet
In de wet (artikel 22 Wet op de Lijkbezorging) staat vermeld dat de gemeente de kosten mag verhalen op het nalatenschap en bloed- en aanverwanten. Dit zijn de mensen die krachtens artikel 392-396 tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest.
Een ingewikkeld verhaal misschien, maar feitelijk staat er dat de gemaakte kosten door de gemeente uiteindelijk toch betaald moeten worden. Ofwel vanuit het nalatenschap van de overledene (en er dus minder voor de erfgenamen overblijft) en anders door de bloed- en aanverwanten. Dit zijn de ouders, inbegrepen de verwekker en de instemmende levensgezel), kinderen, behuwdkinderen (dat zijn aangetrouwde kinderen), schoonouders en stiefouders. En bent u geen bloed- of aanverwante, maar bent u wel erfgenaam? Dan kunnen deze kosten dus ook via het recht op betaling vanuit het nalatenschap bij u verhaald worden.
Per gemeente verschillend
Elke gemeente heeft zijn/haar eigen werkwijze op gebied van gemeentelijke uitvaarten. Zo is er een gemeente in West-Friesland die kist voor de snelste en goedkoopste ‘oplossing’ en betreft geen enkele omstanders.
Dat lijkt dan natuurlijk ook de goedkoopste ‘oplossing’, zou je denken, dus waarom niet?
Nou… de gemeente behoudt ook het recht om de kosten voor de zoektocht naar nabestaanden en de tijd die de gemeente spendeert aan het regelen van de uitvaart te verhalen.
En kan de uiteindelijke factuur nog wel eens hoger worden dan dat naasten het zelf regelen.
Gemeente Amsterdam
Toch zijn er ook gemeentes die wel de ruimte geven aan omstanders om afscheid te nemen én de kosten laag te houden. Zo komt de gemeente Amsterdam wel eens in het nieuws door de goede zorg voor inwoners bij overlijden.
Denk aan het inhuren van een stadsdichter en de oprichting van Stichting De Eenzame Uitvaart ( http://www.eenzameuitvaart.nl/de-stichting/)
Gemeente Koggenland
Een mooi voorbeeld van een waardig afscheid in ons West-Friesland is het overlijden van een inwoner van Berkhout een aantal jaar geleden. Er waren heel weinig financiën en geen familie. Wel werd hij in de laatste jaren bezocht door lees-vrijwilligers, kreeg hij bezoek van zijn mentor, bewindvoerder met wie dan ook een vriendschap ontstond en was hij vaste bezoeker van een dagbesteding waar hij ook een band mee had op gebouwd.
De gemeente was opdrachtgever en dat werd een hele mooie samenwerking. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, mochten we hem begraven in Berkhout op de gemeentelijke begraafplaats.
Ook werd hij thuis opgebaard, wat bij lokale ondernemers goedkoper is dan in een uitvaartcentrum. En in plaats van een rouwauto en inhuur van dragers leenden we de baar van de gemeente en brachten we met een klein groepje omstanders de man wandelend naar de begraafplaats. Zijn familie was dan niet meer in zijn leven, maar hij was wel geliefd bij anderen, die op deze manier toch afscheid konden nemen en bijdragen aan een waardig afscheid.
—–
Meer weten of de mogelijkheden of wilt u meer informatie?
Uitvaartverzorging Carola Vriend
info@carolavriend.nl | 06-55397588 (24/7 bereikbaar)
