Je eigen weg naar het einde bepalen met volledige acceptatie van je naasten

Kort geleden werd ik gevraagd om voorafgaand aan een euthanasie te komen praten over de fase na het overlijden. Ik stapte binnen bij de zoon en schoondochter en later schoof de echtgenote aan. De man om wie het ging was niet bij het gesprek. Dat is wel vaker zo, niet iedereen vindt het fijn om mee te praten over zijn eigen uitvaart.

Ik leerde ze in dat eerste gesprek kennen als een nuchtere, humoristische, maar vooral close familie. De verhalen die ze vertelden over hoe de kinderen, hun partners en kleinkinderen betrokken waren met elkaar, getuigden van naastenliefde en acceptatie.

Ze vertelden dat de man nog maar relatief kort ernstig ziek was, maar de situatie uitzichtloos en eindig was. Hij had dan ook de beslissing genomen om in de week na ons gesprek euthanasie te krijgen en de uitzichtloze situatie te stoppen.

De wensen voor daarna waren ook heel duidelijk, een laatste verzorging door de schoondochter, die door haar werk in de zorg al vaker de laatste verzorging had gedaan en dit nu heel graag wilde doen voor haar schoonvader, die haar al zolang in het gezin als een echte dochter had opgenomen. Ze vroeg daarbij de hulp van een vriendin van de middelbare school, die ik dan weer ken als collega uit het crematorium in Hoorn.

Na de laatste verzorging brachten we hem samen over naar de 24-uurskamer van het crematorium, waar de familie de sleutel kreeg om vanaf dat moment te allen tijde op bezoek te kunnen gaan. Met zo’n sleutelkamer kun je zelf beslissen hoelang je op bezoek gaat, wie je meeneemt en zijn er voldoende faciliteiten om bezoek te ontvangen, wat te drinken te schenken en rustig te zitten.

In de dagen die volgden hebben we stapje voor stapje de puntjes op de i gezet voor een informele condoleancemiddag en de volgende dag het afscheid. En in de dagen die volgden, stroomde de kamer vol met bloemen. De grootste, mooiste, kleurrijkste bloemstukken en boeketten kleurden de kamer en zorgde er voor dat we tijdens de condoleance alle tafeltjes van het hele crematorium in gebruik hadden.

Op het afscheid werd gesproken door vele dierbare naasten. Die van tevoren dachten dat ze het niet zouden doen, maar zich er dapper doorheen sloegen. Door al die verhalen heen, de muziek en de foto’s die vertoond waren, weerklonk een zelfde beeld over een zorgzame, nuchtere, humoristische en lieve man, vader, schoonvader, Opa en vriend. En ook doorklonk bij velen het respect en begrip voor zijn keuze, niet afwachten tot het lijden onmenselijk is, maar een eigen weg inslaan naar het einde.

We sloten de ceremonie af met een koffiekamer met een speciaal gekozen biertje en nadat de kinderen hem voor het allerlaatste stukje wegbrachten naar de ovenruimte, brachten ze een groot deel van de bloemen naar verschillende graven op de begraafplaats. Zo kregen al die vele bloemen toch nog een tweede leven op de herinneringsplekken bij familie, vrienden en kennissen van deze man.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen