Wat te doen na overlijden?

Bij een overlijden thuis

Bij een overlijden thuis dient er altijd eerst een arts te worden gebeld die het overlijden moet vaststellen. Dat kan je eigen huisarts zijn, maar indien het overlijden ’s avonds, ’s nachts of in het weekend plaatsvindt, moet je de huisartsenpost bellen.

Tot die betreffende arts is geweest, mag een uitvaartondernemer volgens de wet niets doen.
Dat houdt in dat u dus pas kunt bellen als de arts de overlijdenspapieren heeft ingevuld.

Indien het gaat om een euthanasie thuis, is er natuurlijk al een arts aanwezig die de euthanasie heeft toegediend. Deze arts dient een gemeentelijk schouwarts te bellen, die in feite het werk van de arts controleert. Daarna vult deze arts de papieren in en kunt u mij bellen via: 06-55397588 (dag en nacht bereikbaar).

Zodra er contact is met mij, bespreken we de wensen voor de eerste noodzakelijke zorg.
Dat kan een opbaring thuis zijn, maar ook het overbrengen naar een andere locatie.
Soms komt dan ook (telefonisch) de keuze voor een kist aan bod, afhankelijk van uw wens en de beschikbaarheid is die kist dan ook gelijk aanwezig wanneer we de laatste zorg geven. Ook zal ik u dan vragen om wat kleding uit te zoeken die we nodig hebben om de overledene na de verzorging weer netjes aan te kleden.

Bij een overlijden in het ziekenhuis

Bij een overlijden in het ziekenhuis of in een zorginstelling, hebben we altijd te maken met de procedure van het desbetreffende ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen en zorginstellingen hebben een eigen specifieke procedure en zullen zij u aan de hand meenemen tot het moment dat u mij kunt bellen.

In de meeste ziekenhuizen komt er na het vaststellen van het overlijden eerst een medewerker van het mortuarium van het ziekenhuis. De overledene wordt meegenomen naar dat mortuarium en verlenen zij ook wat eerste noodzakelijke zorg volgens de procedures van het ziekenhuis. Pas daarna mag ik als uitvaartondernemer een afspraak maken om de overledene op te halen.

Dit kan in principe alleen tijdens kantooruren, wat automatisch als gevolg heeft dat u mij bij een overlijden ’s nachts pas de volgende ochtend hoeft te bellen. Soms gaan we dan ook eerst met elkaar in gesprek om te bepalen wat de locatie is waar wij de overledene heen mogen brengen vanuit het ziekenhuismortuarium.

Overlijden in een zorginstelling

In sommige zorginstellingen geldt een specifieke regel omtrent het schouwen, namelijk dat dit alleen overdag plaatsvindt. Dit houd in dat er ’s avonds en ’s nachts geen arts komt om het overlijden vast te stellen én dat er dus ook niets mag gebeuren door mij als uitvaartondernemer. In die situatie houdt dat dus ook in dat u mij pas de volgende ochtend kunt bellen, zodra de arts er is en we mogen starten met de laatste zorg.

Dag en nacht bereikbaar

Dag en nacht bereikbaar voor een persoonlijk gesprek en duidelijke informatie. Bel gerust met al uw vragen over de mogelijkheden.

Checklist