Voorbereiden op een uitvaart
Wat kun je zelf doen in voorbereiding op een naderend overlijden, is een veelgestelde vraag die ik krijg wanneer mensen weten dat er een overlijden nadert. Soms komt die vraag tijdens een eerste kennismakingsgesprek als men die behoefte voelt om alvast bezig te zijn met dat wat er geregeld moet worden na overlijden.
Als je echt de behoefte voelt om alvast dingen voor te bereiden, is dat natuurlijk mogelijk.
Soms is het fijn om dan ook een afspraak te maken met mij als uitvaartverzorgster, zodat u weet of uw wensen aansluiten op de mogelijkheden die er zijn in deze regio. Soms is er elders in het land een mooie manier om afscheid te nemen, maar bieden de locaties in deze regio die optie niet. Denk aan een specifieke opstelling van een aula, wat door de locatie van tv-schermen niet mogelijk is in de locaties hier.
Tijdens een eerste gesprek bespreken we vaak globaal de wensen en desgewenst gaan we de diepte in. Niet iedereen vindt het fijn om zo’n gesprek al in te plannen voor het overlijden heeft plaatsgevonden en ook dan is het een optie om alvast met onderstaand lijstje aan de slag te gaan.
En zoals eerder gezegd, het is geen verplichting om alvast vooraf zaken te gaan regelen.
Als het niet goed voelt om dat te doen en te bespreken is het ook prima om het te laten rusten tot het moment van overlijden daar is. Veel mensen hebben geen gelegenheid om dingen voor te bereiden en ook dan komt het echt goed.
Hoe kan ik mij voorbereiden?
Hieronder een opsomming van datgeen waar u alvast over na kunt denken ter voorbereiding, tevens de gespreksonderwerpen die aan bod komen in een eerste gesprek of kennismaking.
Alle onderstaande zaken zijn natuurlijk een richtlijn om eens over te spreken, maar kan advies op deze gebieden soms wel wenselijk zijn. Ook als u niet vooraf wilt kennismaken en spreken kan advies ook via email of telefoon mogelijk zijn rondom deze zaken.
- Opbaring: Blijft de persoon thuis en zo ja, dan op bed of direct in een kist.
Of kiest u liever voor een plekje in een sleutelkamer (24 uur toegang) of in de centrale koeling van een uitvaartcentrum. (een goede vraag is dan om te inventariseren wie er behoefte voelt om in de dagen tot de uitvaart op bezoek te gaan). - Kist: Wat voor type kist kiest u: een basismodel of heeft u andere wensen.
- Kaarten en advertentie, wensen voor een foto op de kaart, teksten, advertentie in de krant gewenst?
- De uitvaart: wat zijn uw behoeften qua locatie. Kiest u voor een gebruikelijke locatie zoals een uitvaartcentrum of crematorium, of liever een specifieke kerk, horecalocatie of anders? Alles is mogelijk, maar het kan fijn zijn om daar vooraf over na te denken.
- Condoleren: wilt u een aparte condoleancemoment zoals de avond voorafgaand, of juist alles op één dag. Condoleren apart van de dienst kan ook achteraf en kan ook op een andere locatie.
- Willen er naasten de kist dragen, is dat noodzakelijk of ceremonieel een toegevoegde waarde? Of als dragen noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een begrafenis, moeten er dan dragers worden ingehuurd?
- Muziek en sprekers, welke muziekstukken en sprekers zullen er zijn, of is die behoefte er helemaal niet en kiest u liever voor een informeel samenzijn in een fijne ruimte waarbij gelegenheid is om elkaar te ontmoeten op informele wijze.
- Consumpties: Alles is tegenwoordig mogelijk, veel locaties hebben eigen catering, maar zijn de opties veel breder dan alleen koffie met cake.
In overleg met de locatie is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een koud luxe hapje te serveren, bittergarnituur natuurlijk een veel gewenste optie, maar ook een broodje kroket of zelfs een patatje met.
Dag en nacht bereikbaar
Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie
Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden.