De opbaring

De term opbaring roept bij de meeste mensen gelijk vragen op, waardoor ik het liever uit zou willen leggen als ‘bewaring’, omdat opbaring gelijk het ‘tentoonstellen’ van de overledene impliceert.

Wanneer ik als uitvaartondernemer spreek over opbaring, bedoel ik de feitelijke locatie waar de overledene verblijft tussen de dag van het overlijden tot de dag van de begrafenis of crematie. Voor de opbaring zijn diverse mogelijkheden.

Thuis opbaren (of in een zorginstelling)

Met de opbaring thuis, bedoelen we op de laatste plek waar de overledene woonde of verbleef. Dat kan dus in een eigen woonhuis zijn, maar ook in het huis van één van de kinderen, een partner of in een zorginstelling. Dit laatste kan alleen als de regels van de zorginstelling het toelaat, in een hospice mag dat bijvoorbeeld vaak niet door het tekort aan kamers voor nieuwe patiënten.

Een opbaring of verblijf na overlijden kan vrijwel altijd thuis. In de meeste huizen is er wel een ruimte waar een overledene kan verblijven. Dat kan op bed, wat soms prettig is om rustig te wennen aan het overlijden en voor te bereiden op de volgende stap in een kist of ander omhulsel. In die situatie leggen we de overledene rechtstreeks op de koelplaat (natuurlijk wel gekleed en voorzien van lakens).

Maar niet iedereen heeft een bed op de begane grond voorhanden of vindt dat eenvoudigweg niet prettig. Dan kiest men vaak voor de volgende stap, in een kist, mand of ander omhulsel. Ook dan kan het nog steeds thuis, mits er weer ergens een ruimte is. Dan wordt de koeling onder de kist of mand gelegd.

Opbaren / verblijven in een uitvaartcentrum of crematorium

Is er thuis geen plaats voor de opbaring of heeft u of de overledene de nadrukkelijke wens om niet thuis te blijven, dan kan er gekozen worden voor een uitvaartcentrum.
De meeste steden hebben een eigen uitvaartcentrum of meerdere, maar ook in sommige dorpen is er gelegenheid voor de opbaring.

Opbaren kan thuis, of in een uitvaartcentrum. En bij een uitvaartcentrum heb je dan vaak de keuze uit een kamer met sleutel, waarbij je 24 uur per dag op bezoek kunt gaan. Wilt u dat niet, dan kunt u evengoed op bezoek, maar dan is het alleen op afspraak.

Sleutelkamer / 24 uurskamer of centrale koeling

Bij een verblijf in een uitvaartcentrum is er een verschil tussen de ruimtes die men kan kiezen. Standaard verblijft een overledene in de centrale koeling van het uitvaartcentrum. Dit is een grote ruimte waar meerdere overledene tegelijkertijd verblijven. Als nabestaande mag je deze ruimte natuurlijk niet in, wat betekent dat als je op bezoek wilt om je dierbare te zien, dat dit alleen op afspraak mag.

Zo’n bezoekmoment noemen wij een rouwbezoek en bij vrijwel alle uitvaartcentra moet je per keer hiervoor betalen en mag je dan 45 of 60 minuten blijven. Regelmatig krijg ik de vraag waarom dit geld moet kosten en die vraag is heel begrijpelijk, want het voelt als je ‘recht’ om op bezoek te gaan. Vanuit het uitvaartcentrum gezien is er wel een logische uitleg voor deze kosten.

De ruimtes in het crematorium worden gebruikt voor diverse doeleinden en in geval van de wens van een rouwbezoek moet een ruimte vrijgehouden worden én moeten er medewerkers aanwezig zijn die op dat specifieke moment niet bezig zijn met een ander gezelschap of een uitvaart. Precies dat is de reden dat een uitvaartcentrum een vergoeding vraagt voor een rouwbezoek.

Veel uitvaartcentra hebben een alternatief voor de centrale koeling in combinatie met één of enkele rouwbezoeken en dat is een 24-uurskamer, ook wel familiekamer of sleutelkamer genoemd. Zo’n ruimte is in vergelijking tot de centrale koeling wel iets prijziger, maar geeft je de gelegenheid om wanneer je wilt en met wie je wilt op bezoek te gaan.

Je behoudt de regie zelf en bent niet afhankelijk van de agenda van het uitvaartcentrum. Opbaren kan thuis, of in een uitvaartcentrum. Bij een uitvaartcentrum heb je dan vaak de keuze uit een kamer met sleutel, waarbij je 24 uur per dag op bezoek kunt gaan. Wilt u dat niet? Dan kunt u evengoed op bezoek, maar dan is het alleen op afspraak.

Dag en nacht bereikbaar

Dag en nacht bereikbaar voor een persoonlijk gesprek en duidelijke informatie. Bel gerust met al uw vragen over de mogelijkheden.

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden.