Een begrafenis regelen

Een weloverwogen keuze voor de juiste begraafplaats

Een van de eerste keuzes waar u over na moet denken na een overlijden is de keuze tussen een begrafenis of een crematie.  Die keuze staat los van een afscheidsbijeenkomst, condoleance, de opbaring, maar is wel een belangrijke keuze die op één van de eerste dagen gemaakt moet worden.

Bij een begrafenis is meestal de locatie van de begraafplaats de belangrijkste keuze.
Vaak kiest men een begraafplaats door de locatie in het dorp of in de stad waar de familie woont, maar ook kan de locatie van reeds overleden familieleden een reden zijn voor een specifieke begraafplaats.

Sommige begraafplaatsen zijn echter niet voor iedereen toegankelijk, door bijvoorbeeld de restrictie dat iemand lid moet zijn van de beherende parochie/kerkelijke gemeente of als de begraafplaats al reeds vol ligt en er alleen begraven mag worden als er al een graf in het bezit is. Ook bieden niet alle begraafplaatsen de optie voor zowel een Algemeen als een Particulier graf aan, waardoor niet iedere begraafplaats die toegankelijk lijkt, ook daadwerkelijk een optie is. Verstandig is om u goed te laten informeren omtrent de mogelijkheden.

Keuze voor een algemeen graf

Een algemeen graf is een veelgemaakte keuze en de goedkoopste manier van begraven.
Deze vorm van begraven is ook bedacht voor mensen met iets minder budget, maar ook voor mensen die weinig waarde hechten aan het bezoeken van de begraafplaats in de toekomst.

Bij een algemeen graf, betaal je eenmalig een bedrag aan de gemeente of beheerder voor het verblijf van de overledene voor maximaal 10 jaar op die plek. Ook is het graf dan gedeeld met andere overledenen, waarvan de gemeente zeggenschap behoudt wie daar bij komt of al bij ligt. De gemeente behoudt het feitelijke recht op dat graf en mag dan dus ook na de wettelijke grafrust van 10 jaar het graf laten ruimen. Als familie of nabestaanden kun je dan geen aanspraak meer maken op het graf en verdwijnt dat plekje dus.

Gemeentes met meerdere begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld gemeente Hoorn, mogen zelf bepalen op welke begraafplaats ze algemene graven uitgeven en kiezen ze meestal voor de minst populaire begraafplaats.

Een algemeen graf is een graf waar andere (onbekende) personen bij kunnen worden begraven. De nabestaanden hebben geen rechten op dit graf, dat recht blijft bij de gemeente. De gemeente bepaalt dan ook wie er verder wordt begraven in dat graf en is het alleen mogelijk om een klein gedenkteken te plaatsen. Na 10 jaar (wettelijke grafrust) wordt het graf geruimd en er is geen mogelijkheid tot verlenging.

De keuze tussen een particulier of algemeen graf, zijn belangrijke keuzes bij een begrafenis regelen. Natuurlijk is er wel voldoende tijd om er even goed over na te denken, dat wil zeggen er is enkele dagen de tijd voor. Zo kunt u dus even nadenken over uw wens, maar kunt u ook uw keuze baseren op de kosten.

Keuze voor een particulier graf

Een particulier graf, ook wel eigen graf is een graf voor mensen die meestal de intentie hebben om het graf ofwel vaak te bezoeken, maar ook om in de toekomst er iemand bij te laten begraven. Je koopt het graf dan voor minimaal 10 jaar en na die 10 jaar krijg je opnieuw de vraag om te betalen om het graf te behouden.

Als familie behoudt je niet alleen het recht op dat graf, maar mag je dus ook ervoor kiezen om 1 of meerdere familieleden in hetzelfde graf te begraven. Bij elke begrafenis dien je dan wel opnieuw te betalen voor het openen en sluiten van het graf en moet er vervolgens weer minimaal 10 jaar rechten en onderhoud betaald zijn, maar kun je op die manier wel langer profiteren van een particulier graf en een plekje om te bezoeken en te behouden.

Dag en nacht bereikbaar

Dag en nacht bereikbaar voor een persoonlijk gesprek en duidelijke informatie. Bel gerust met al uw vragen over de mogelijkheden.

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Ik werk zelfstandig, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden.