“Jong, secuur en daadkrachtig”. – Noordhollandsdagblad 2019

OOSTHUIZEN Als kind hielp ze altijd al mee bij feestjes en partijen. Het zorgzame zat er vroeg in bij Carola Vriend-Schurink. In haar huidige werk komt die eigenschap goed van pas, ook al ligt daar de emotie aan de andere kant van het spectrum. Op dinsdag 20 augustus start ze haar eigen onderneming: Uitvaartverzorging Carola Vriend.
De 31-jarige Vriend, die is opgegroeid in Oosthuizen en nu woonachtig is in Zwaag, leek aanvankelijk voorbestemd voor de horeca. ,,Op mijn vijftiende werkte ik al bij La Mère Anne in Oudendijk, waar veel feesten en partijen worden gehouden’’, vertelt ze. Haar studie aan de Hogere Hotelschool in Den Haag was dan ook een niet meer dan logische stap. Later hielp ze in Ethiopië – samen met haar toekomstige echtgenoot – een resort toegankelijker te maken voor toerisme, maar uiteindelijk verliet Vriend de horeca. Ze werkte zeven jaar bij een uitgeverij en kwam in aanraking met uitvaartverzorgster Carla Basjes in Andijk. ,,Bij haar heb ik een tijd meegelopen en daar heb ik mijn passie voor de uitvaartbranche gevonden’’, vertelt de moeder van twee kinderen. Ze ging aan de slag bij een uitvaartverzorger in Heerhugowaard en sprong ook nog wel bij in Andijk, totdat ze besloot om op eigen benen te gaan staan.
,,Ik had de ambitie om in mijn eigen regio – Waterland en West-Friesland – aan de slag te gaan. Ik ben hier bekend en wil mijn netwerk verder uitbouwen. Persoonlijke aandacht is het waar het bij mij om draait. Ik kom naar de nabestaanden toe en sta vervolgens 24 uur per dag tot hun beschikking. Het begint bij goed luisteren aan tafel. Nooit duw ik mensen in een bepaalde richting. Ik kan aan alle wensen voldoen. Wordt de overledene opgebaard in een uitvaartcentrum, dan ontvangen zij de sleutel. Wil iemand een dienst in een café of theater, dan is dat mogelijk. Foto’s of video’s tijdens de uitvaart, het kan allemaal. Ik laat een lijstje achter met de dingen waaraan gedacht moet worden en we maken samen een draaiboek voor de dag van de uitvaart. Melden zich op het laatste moment onverwachte sprekers, dan overleg ik uiteraard met de nabestaanden.’’ Ze bouwt daardoor een band op met zo’n familie. ,,Ja, natuurlijk raak je dan wel eens geëmotioneerd – dat mag, ik ben ook een mens – maar ik zorg dat ik altijd professioneel blijf.’’
Verzekerd
Secuur werken (,,ik documenteer alles en werk dat drie keer per dag bij’’), zorgzaamheid, een persoonlijke benadering en unieke dienstverlening; daarmee wil Vriend zich onderscheiden. Ze ziet het als een voordeel dat ze jong is en zich kan inleven in de uiteenlopende wensen van de huidige generaties. Crematies (begrafenissen zijn er tegenwoordig veel minder) zijn al lang niet meer zoals vroeger, met enkele sprekers, muziek en koffie met cake achteraf.
,,Alles is tegenwoordig mogelijk’’, zegt Vriend nog maar eens. ,,Overigens verkeren mensen soms in de veronderstelling dat ze – als ze ergens verzekerd zijn – niet bij een andere uitvaartverzorger terechtkunnen. Maar dat is ten onrechte. Iedereen kan mij benaderen.’’
Informatie: www.carolavriend.nl.
Bellen
Stuur een email
Meer columns