In 4 maanden tijd van ziek worden naar overlijden – alle regie in eigen hand

Met toestemming van de familie plaats ik deze blog. Ik schrijf niet over elke uitvaart een blog en zal ik deze nooit zonder toestemming delen.

 

In de winter van 2021 kreeg ik een bijzonder telefoontje. Een meneer belde mij om te vragen of ik binnenkort langs wilde komen om de wensen voor zijn uitvaart te bespreken. Hij vertelde mij dat hij nog maar heel kort ziek was, maar eigenlijk vanaf het begin al zeker wist dat deze strijd niet te winnen was. Zijn gezin hoopte nog wel op beterschap en er waren ook zeker lichtpuntjes in de afgelopen maanden, maar hij kreeg toch gelijk.

De ziekte was niet te overwinnen en doordat hij dat al vanaf het begin voelde, plande hij al direct zijn eigen uitvaart. Vanuit de Zondagskrant knipte hij een column uit van mij en vertelde hij zijn gezin dat ik de uitvaart moest regelen. We kenden elkaar niet, maar door de columns en persoonlijke verhalen voelde het voor hem direct goed. Zo las hij ook een column van mij over Timmerman Siem Boots en besloot hij ook gelijk dat het zo’n kist moest worden. En zo werkte hij vanaf de herfst 2021 al zijn wensen al uit.

Toen we rond de kerst met elkaar spraken, was zijn gezondheid al ernstig achter uitgegaan. Het was duidelijk dat het ook niet lang zou duren, hij voelde duidelijk aan dat zijn lichaam op was. Wel was het fijn om kennis te maken en van hemzelf te horen wat zijn wensen waren. Die waren heel duidelijk, hij had er goed over nagedacht en wist precies wat hij wilde.

Wat volgde was vooral contact met zijn echtgenote en kinderen, die door de zware taak van verzorging zelf ook een hele moeilijke tijd hadden. Maar het was fijn om contact te houden en langzaam samen steeds meer in te vullen rondom het afscheid. Het moment waarop deze meneer graag de kist wilde zien, kozen we zorgvuldig uit. Samen met Siem brachten we de kist in de woonkamer, zodat hij zijn goedkeuring kon geven. Een confronterend en verdrietig moment, maar het was opnieuw een van de wensen die we konden voldoen.

Toen het een aantal dagen later zover was en hij op zijn eigen gekozen moment overleed, was er al zoveel geregeld en vastgelegd. Die wetenschap gaf het gezin veel rust en konden tevreden concluderen dat ze aan al zijn wensen hadden voldaan. Ook was er daardoor veel tijd voor bezoek van dierbare vrienden en familie, wat voor hen een goed gevoel gaf.

De condoleance en het afscheid werden twee unieke en bijzondere momenten. De wetenschap dat alles gekozen was door hemzelf, de grote belangstelling, de vele kaarten en bloemen gaven het gezin een goed en tevreden gevoel. Ze waren zelfs in staat om allemaal te spreken op de dag van het afscheid en volbrachten dat heel goed.

Een paar weken later herinnerde de echtgenoot mij eraan dat haar man in het eerste gesprek aan mij vroeg om wel nog een column over hem te schrijven. Zonder naam, zoals ik altijd doe, maar wel met zijn unieke verhaal van dit zelf geregisseerde afscheid.

Natuurlijk is dit niet voor iedereen de juiste manier, omgaan met ziekte en overlijden.
Iedereen kiest zijn eigen wijze, van vooraf niets regelen, een klein beetje regelen of alles regelen.
En het is goed om te weten, dat ook als u niets regelt vooraf, het toch goed komt.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen