“Ik heb je in november op een uitvaart gezien, zou je ons binnenkort ook willen bijstaan?”

Met toestemming van de familie plaats ik deze blog. Ik schrijf niet over elke uitvaart een blog en zal ik deze nooit zonder toestemming delen.

Een bijzonder telefonisch gesprek met een man van wie de echtgenote al geruime tijd ziek was. In zijn leven had hij al diverse malen uitvaartverzorgers meegemaakt in verschillende rollen, als bezoeker maar ook als executeur testamentair. Daarin vielen hem zowel positieve als negatieve punten op en daarmee vormde hij zijn eigen mening en wist hij precies wat hij wilde.

Toen zijn vrouw ernstig ziek bleek en hij vervolgens op een uitvaart kwam die ik begeleidde, keek hij met andere ogen dan de gemiddelde bezoeker naar mijn begeleiding. In ons telefoongesprek vertelde hij wat hem opviel en waarom hem dat beviel. Voor mij natuurlijk heel mooi om te horen, dat de kwaliteit waar ik voor sta, ook gezien en gewaardeerd wordt.

We spraken af dat ik de volgende dag langs zou komen om samen met zijn kinderen alvast wat door te spreken voor de toekomstige uitvaart. Zo’n voorgesprek kan ook soms helpen om alles rondom een naderend overlijden op een rijtje te krijgen en een beetje vooruit te denken. Niet iedereen vindt dat fijn, maar in deze familie voelde dat goed.

Tot het voorgesprek kwam het helaas niet, want diezelfde avond overleed de echtgenote en was de eerste prioriteit de laatste verzorging. Direct een bijzondere start, want tijdens die verzorging ontstond direct al een eerste klik en er was alle tijd en ruimte voor eigen inbreng van de dochters die het in eerste instantie aankeken, maar gaandeweg zich op hun gemak voelden en hier en daar toch wilden meehelpen.

De volgende dag zijn we gestart met het opzetten van een plan voor de komende dagen. Er lagen wat duidelijke wensen op tafel, maar het kostte gezamenlijk wel wat tijd en moeite om tot de beste situatie te komen. En in dat eerste gesprek moesten we natuurlijk ook nog aan elkaar wennen. Wie houdt de touwtjes in handen, als je als familie in de meeste situaties dit zelf doet.

Het leuke van deze week bij deze familie was dat we heel open konden zijn, dat loslaten van de touwtjes heel goed konden bespreken. Zij konden uitleggen dat ze bij andere uitvaartverzorgers niet het goede gevoel en vertrouwen hadden. Ik kon uitleggen waarom ik alle gangen altijd secuur naga, zodat iedereen op de dag van de uitvaart echt precies weet waar en op welk tijdstip hij/zij moet zijn, wie welke taak heeft en wie de leiding heeft. En vooral zodat de familie volledig ontzorgd is en zich helemaal kan toewijden aan afscheid nemen.

En zo kwamen we stap voor stap, elke dag weer een beetje verder in het organiseren van een heel mooi, waardig, persoonlijk en uniek afscheid. En wat waren er veel mooie en unieke elementen. De dag dat mevrouw haar huis moest verlaten en we samen de kist konden sluiten in haar kleurrijke tuin met uitzicht op de eigen schaapjes, een drukbezochte condoleance in de mooie Keyserkerk in Middenbeemster, de uitvaartdienst geleid door een vriend van de familie, live muziek van organist, pianist en zangeres, een bijzondere wandeling naar de begraafplaats en een fijn samenzijn met heerlijke catering.

Een paar dagen na de uitvaart kwamen we nog samen voor een nagesprek. Op tafel lag een blocknote met evaluatiepunten. Even schrok ik, want zelf had ik het idee dat echt alles was gegaan zoals bedacht en besproken. Even later bleek dat het lijstje alleen maar positieve punten bevatte, gelukkig. Voor mij ook heel bijzonder dat ze, ook nu, dingen gezien en gemerkt hadden, die ik achter de schermen doe. Mooie en fijne feedback, waardevol om te weten wat het verschil maakt in dit vak.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen