Erehaag-Chris-Mes

Geliefde ambulanceverpleegkundige Chris Mes (41) uit Zwaag overlijdt plotseling, zijn gezin blijft verslagen achter. Collega’s uit hele land organiseren een erehaag ’in uniform’

Bron: Noord Hollands Dagblad
Auteur: Martijn Mak
Zwaag 14 april 2021

Zwaag

Verpleegkundige Chris Mes (41) uit Zwaag stond altijd voor iedereen klaar. Hoe cru dat juist hij, als hij een week geleden plotseling onwel wordt, niet meer gered kan worden. Zijn vrouw Marije en drie kinderen blijven verslagen achter.

„De grond zakte onder mijn voeten weg”, vertelt ze. Woensdag organiseerden (ex-) collega’s uit het hele land een erehaag. Een ambulance bracht zijn kist erdoorheen naar het crematorium.

Marije blikt terug op een hele heftige week. „Ik was op de dag dat het gebeurde aan het werk op de eerste hulp in Den Helder. Op mijn telefoon zag ik een gemiste oproep, anoniem. Daarna kreeg ik een bericht van de buurvrouw: ’Hugo is bij mij, doe voorzichtig’ en even later ’Bel me’. Maar waarom? Chris was onbereikbaar.”

Als ze terugbelt, krijgt ze een agent te spreken die haar het slechte nieuws brengt: Chris wordt gereanimeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. „Je kunt je er geen voorstelling van maken als je dat hoort. Ik heb gegild.”

Vuurwerk

Terug naar het begin. Het stel ontmoet elkaar op de werkvloer in Den Haag. Haar plek is de spoedeisende hulp, de zijne de ambulance. „Ik weet nog dat ik hem voor het eerst zag, in zijn uniform. Ik was op slag verliefd. En hij op mij, gelukkig. Toen ik hem eindelijk – een collega had zijn nummer geregeld – een berichtje durfde te sturen, kreeg ik zo’n lieve reactie. ’Alleen jij had het moeten zijn’.”

Op de eerste date gaan ze naar een vuurwerkshow in Scheveningen en die komt symbool te staan voor hun relatie. „Het knalde tussen ons.”

Chris, die oorspronkelijk uit Eenrum (nabij Groningen) komt, woont op dat moment in Amsterdam, Marije in Den Haag. Als hun relatie serieus wordt, gaan ze samen op zoek naar een woning die mooi tussen hun ouders inligt. Het wordt Zwaag, waar Chris’ vader is geboren en waar zijn ouderlijk huis nog staat.

„We vonden vlakbij mijn droomhuis. En Chris, die een passie voor water en boten heeft, kreeg zijn aanlegsteiger. Hij had altijd nog de droom een keer een bootje aan te schaffen.” Het huis heeft een extra kamer, zodat gasten kunnen blijven slapen. „Hij hield van gezelligheid. Hoe bijzonder eigenlijk dat hij overlijdt waar zijn vader ter wereld kwam.”

Zorgzaam type

Ze omschrijft haar man als een heel aanwezig en zorgzaam type. „Je kon alleen al qua figuur niet om hem heen”, grapt ze. „Hij was zo zorgzaam. Alles wat ik wilde, kreeg ik. Hij hield van mij en zijn kinderen, en wilde dat wij het goed hadden. Daarom werkte hij zo hard. En iedere week nam ie een bloemetje mee.”

Chris begint eind 2017 een eigen bedrijf, De Zorg BV, met Marcello – die hij uit het wereldje kent. Marije: „Chris dacht dat hij het werk in de (zorg)detachering beter kon en zette zich tevens in voor goede reanimatietrainingen. Hij wilde een betere werkgever zijn. Ze vulden elkaar aan en werknemers voelden als familie.”

Dat hij zijn werk met veel liefde doet, blijkt ook uit een afscheidsbericht op de Facebookpagina van het bedrijf. ’Wat jij wil, is de meest gehoorde uitspraak van Chris’, schrijft Annemiek, de eerste werknemer. En: „Hij laat een grote leegte achter.”

Chris had nog een liefde en dat was water. Hij woont ook een tijd op een woonboot in Amsterdam. Ook hield hij van skûtsjesilen en deed ook mee aan wedstrijden. Met pijn in zijn hart verkocht hij die om een huis te kopen voor zijn gezin. In hun vrije tijd gaat het gezin regelmatig naar de Achterhoek, om te ’onthaasten’. Marije: „Dat was ook ons eerste uitje. Samen keken we vanuit de hottub naar de sterren.”

Verhalen

De overleden Zwaager laat drie kinderen achter, twee dochters van 7 en 4 en een zoon van 3. „Zij zullen hun vader niet goed leren kennen”, aldus Marije. Het is even stil. „De verhalen moeten van mij, onze ouders, zijn zus, zwager en vrienden komen.”

Zijn kist is door de kinderen beschilderd. Eromheen staan enorm veel boeketten. Maandag werd, in plaats van een condoleance, een drive-through georganiseerd waarbij Chris in een ambulance lag en een groet gebracht kon worden.

Als laatste eerbetoon organiseerden (oud-) collega’s van Chris vanuit het hele land en uitvaartverzorgster Carola Vriend een erehaag voor de geliefde verpleegkundige, waarna zijn lichaam bij het crematorium zal aankomen. Al 135 mensen hebben zich hiervoor aangemeld, ze komen in ambulancepak, ziekenhuisuniform of zeiltenue. „Het moest een mooi en groots afscheid worden, zo was hij.”

Marije besluit: „Ik vind het mooi dat zo veel mensen voor hem zijn gekomen. Hij hield van iedereen. En nu, tsja, blijf ik alleen over. Het wordt een zware tijd. We zullen Chris blijven herinneren.”

Meer lezen over DeZorg BV?
https://www.dezorgbv.nl/

Bron: NoordHollands Dagblad
Foto’s:  Fer Korver Korverfotografie

Meer columns van Carola Vriend
Erehaag Chris Mes
Erehaag Chris Mes 2

Recente beoordelingen

Carola doet haar achternaam eer aan. Ze voelde aan als een vriend vd familie. Tot in de puntjes werd alles geregeld, niks te veel en meegedacht hoe we een zo mooi mogelijk afscheid konden nemen/geven in deze Corona tijd. Ze is professioneel maar bovenal menselijk! Ik kijk terug op een mooie week ondanks dit zware verlies.
– Marije Mes-Laport

Vanaf het moment dat Carola binnenstapt nam ze de volledige regie over, weliswaar met alle respect voor de wensen van àlle nabestaanden.
In 4 dagen tijd de opbaring, uitvaart, crematie en de inhoud van het afscheid regelen, ga er maar aanstaan. Dat is een gave, geen beroep. Dankjewel Carola
– Fam. Punselie

Na een heftige periode van slechts 10 weken is mijn moeder overleden aan een agressieve vorm van kanker.
Een aantal dagen voor het overlijden namen we contact op met Carola, nadat we haar duidelijke website hadden bekeken.
Carola is empatisch, duidelijk over zaken waar we alvast over na konden denken. Na het overlijden is ze een grote steun en toeverlaat geweest. De locatie van onze keuze (Oranje Buiten) als Corona vroegen om vele improvisaties. En alsof het dagelijkse praktijk was regelde Carola alles nauwkeurig en consciëntieus.
Masjenka Ruiter en Tamara Ariens

Voor ons klopte alles precies hoe we het wilden én meer. Ontzettend te spreken over Carola haar geduld en aandacht voor details.
– Fam. Kaarsemaker

Carola Vriend – een betere uitvaartbegeleidster is er niet. Professioneel, persoonlijk, oprecht en warm. Dankjewel voor je geweldige begeleiding in deze moeilijke periode.
– Elaine, Nicolette en Andre Meunier

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen