Alles geregeld voor overlijden

Als alles al geregeld is voorafgaand aan het overlijden. 

Begin mei werd ik gebeld door een mevrouw uit Enkhuizen. Ze wist dat ze zou gaan overlijden en wilde eens kennismaken met mij. Ze had mij vorig jaar in de krant gezien, het stukje uitgeknipt en zorgvuldig bewaard.

In het eerste gesprek met haar en haar zoon, vertelde ze mij van haar aandoening, die het leven steeds ondraaglijker maakte. Een progressieve hersenziekte, met oorsprong in de kleine hersenen, waardoor alles in haar lichaam het langzaam steeds meer liet afweten. De bewegingen, maar ook de spraak, alles aangestuurd door de hersenen, werden langzaam aangetast.

Ik zag een daadkrachtige vrouw voor mij aan tafel, met haar geest was absoluut niets mis. Ze wist precies wat ze wilde, hoe ze het wilde en had zich min of meer neergelegd bij haar toekomstig lot. Hoe afschuwelijk afscheid nemen ook zou zijn, ze wist dat dit de enige weg was om rust te vinden.

In de dagen en weken die volgden, tot de dag van haar overlijden, heeft deze mevrouw alles, maar dan ook écht alles rondom haar overlijden geregeld. Misschien voor sommige mensen merkwaardig, maar wie haar goed kende, wist dat dit bij haar paste. Alles vooraf regelen, besluiten en vastleggen om rust voor haarzelf te krijgen, maar vooral om alles zo goed mogelijk te regelen voor haar nabestaanden. Eigenwijs was ze ook, en soms werden er dan ook pittige discussies aan tafel gevoerd. Om uit te leggen waarom ze iets wilde, maar ook om mij en haar nabestaanden duidelijk te maken dat het wel moest gebeuren zoals zij het had bedacht.

De rouwkaart, met een zelf geschilderde afbeelding erop, een zelfgeschreven gedicht, boodschappen voor haar dierbaren, de muziek voor tijdens de afscheidsdienst, de teksten die uitgesproken mochten worden, haar kleding, mijn kleding, een hart van rozen voor op de voordeur vanaf de dag van haar overlijden tot de dag van de uitvaart, een attentie voor de aanwezigen, de lijst met genodigden voor de afscheidsdienst, een locatie voor het samenzijn na afloop. Ook koos ze bewust voor een collectebus voor de ADCA/Ataxie vereniging, een organisatie die opkomt voor de belangen van patiënten met deze aandoening.
Alles voor het overlijden en de uitvaart werd met zorg uitgekozen door haar, bekeken, beluisterd en goedgekeurd.

En dat gaf haar rust, en met haar, haar nabestaanden. Daarmee kon zij de regie op de laatste dag van haar leven overdragen aan haar naasten, in de wetenschap dat alles goed geregeld was, en zij op weg kon naar haar rust.

Niet veel vaker heb ik zo veel voorafgaand aan een overlijden mogen regelen. Voor mij ook een weg, waar ik een aantal beren heb zien staan, maar door het vertrouwen van de familie in de beslissing van mevrouw, en hun vertrouwen in mij als uitvaartverzorgster, heb ik dit afscheid naar volle tevredenheid mogen begeleiden. Ik vind het een voorrecht om iemand voorafgaand aan het overlijden te mogen leren kennen, en ik ben dankbaar dat ook dat in mijn werk kan.

Wilt u meer weten over de aandoening van deze mevrouw, of wilt u de ADCA/Ataxie vereniging steunen?
Kijk eens op www.ataxie.nl

Bellen
Stuur een email
Meer columns
Alles geregeld voor overlijden

Alle tijd en aandacht voor een persoonlijke begrafenis of crematie.

Ik ben 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.
Zelfstandig uitvaartverzorgster, waardoor u elke dag van mij de persoonlijke aandacht krijgt die u nodig heeft bij een overlijden

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen