Een dag voor kerst, één dag voor we weer massaal aan de gourmet of rollade gaan met familieleden en vrienden. Een week voordat we het nieuwe jaar in gaan luiden met oliebollen en champagne.

Maar ook een dag en een week voor de zwaarste dagen van het jaar voor diegene die iemand moeten missen. De eerste keer zonder je geliefde kerst vieren, de tweede keer of juist de zoveelste keer dat je nog steeds iemand moet missen. Het blijft elke keer zwaar, zo hoor ik steeds van nabestaanden.

Het afgelopen jaar, 2021, stond opnieuw in het teken van Corona, met alle maatregelen en beperkingen. De families die in deze tijd voor een overlijden stonden, ondervonden die beperkingen aan den lijve, door alles wat anders moest gaan dan voor Corona. Afstand, letterlijk door de 1,5 meter, maar ook figuurlijk door het niet mogen vastpakken en vasthouden. Moeizaam voor de tijd rondom de uitvaart.

Maar ook daarna, doordat de maatregelen blijven, mensen voorzichtiger zijn en je meer op jezelf en je eigen gezin bent aangewezen. Geen verjaardagen, geen feestjes, weinig leuks om naar uit te kijken. Weinig eerste keren onder grote groepen mensen, weinig eerste keren om weer iets leuks te doen, ondanks je verdriet. Aan de ene kant hoorde ik voor Corona vaak terug dat mensen opzagen tegen de eerste keer weer onder de mensen komen. Maar nu hoor ik juist terug dat, nu er helemaal niets is om naar uit te kijken, het juist wordt gemist om mensen te zien en spreken. “Het ging goed, we gingen echt opwaarts, maar nu de kerst voor de deur staat, zakt het weer in”, vertelde een echtgenote van de week. Het besef dat je er alleen voor staat, je diegene niet meer kunt bellen, vasthouden, aanraken en liefhebben, komt zoals ik hoor veel harder aan met dit soort dagen.

Ik kijk terug op een jaar waarin ik veel bijzondere uitvaarten heb mogen doen, en een jaar dat ik van toegevoegde waarde kon zijn rondom een overlijden. Er zijn vele heftige overlijdens de revue gepasseerd, waarvan ik er een aantal heb beschreven op mijn website. De uitvaarten waren stuk voor stuk uniek, persoonlijk en waardig. Van een kleine intieme groep bij een kleine sobere uitvaart, tot groots met ontelbaar veel familie en vrienden, vuurwerk en techno. Ik ben blij dat ik al de mensen naar tevredenheid heb kunnen helpen en bijdragen mocht aan een goed afscheid. Maar triest genoeg betekende het dit jaar voor verschillende families dat ik zelfs voor een tweede keer aan tafel kwam te zitten. Dat is voor mij natuurlijk wel een compliment en ben ik ook zeker trots op mijn groeiende naamsbekendheid en de toenemende mond-tot-mond reclame.

Voor iedereen die nog niet eerder een overlijden van dichtbij heeft mogen meemaken, start nu een feestelijke periode en proosten we op een nieuw jaar vol geluk en gezondheid. Voor iedereen die zijn zoon, dochter, vader, moeder, broer, zus, echtgenoot of beste vriend moet missen, is het een zwaar jaar geweest en staat een moeilijke feesttijd voor de deur. Voor de eerste keer, de tweede keer, maar ook de zoveelste keer.

En toch.. hoop ik dat er ergens een sprankje hoop te vinden is om uit te kijken naar een nieuw, beter en gezond 2022.

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

We hebben helaas al voor de tweede keer gebruik moeten maken van Carola’s dienstverlening.
Gelukkig was het wederom weer heel goed. Dank Carola
Fam Klaver(april 2022)

Dankzij Carola is de uitvaart van mijn oom, ondanks problemen waar wij als familie tegenaanliepen,
door haar op uitstekende wijze geregeld.
Irma Kenter(april 2022)

Carola is vanaf begin af aan zeer betrokken bij de familie. Ze denkt mee en betrekt ieder familielid erbij.
Met Carola in huis heb je een warm iemand, die dingen uit handen neemt en je het gevoel geeft dat het om jou gaat en geen nummer bent.
– Edwin Groot (april 2022)

Carola is een hele lieve en warme vrouw die echt geschikt is voor dit werk.
Zeer goed gevoel bij en fijn dat ondanks het verdriet alles zo goed geregeld is.
Daniëlle Lammerse (maart 2022)

Wij zijn heel tevreden over de uitvaart. Alles is goed besproken, heel duidelijk en kalm.
We hebben er een heel goed gevoel aan over gehouden.
Brenda Valk (maart 2022)

Wij kunnen iedereen die in deze situatie komt Carola aanraden. Carola staat voor haar vak en begrijpt
wat nabestaanden nodig hebben in de periode dat er veel langs je heen gaat.
Ruud Deul (maart 2022)

Wij, als nabestaanden, hebben een warme en vriendelijke begeleiding gehad van Carola Vriend tijdens de uitvaart van onze overleden moeder.
– Hans Admiraal (februari 2022)

Carola ervaren als een heel fijn, goede begeleidster voor het regelen van de uitvaart. De uitvaart was op meerdere vlakken niet ‘standaard’. Carola heeft geholpen met alle wensen, kijkt wat er Coronatijd wel kan en zet extra stappen waar nodig.
– 
Laura van Hal (februari 2022)

Zeer tevreden over de uitvaart en de begeleiding die Carola heeft gegeven. Zeer betrokken wat voor de achterblijvers heel fijn was.
– Nelly de Geus (februari 2022)

Het voelde vertrouwd. Een warm persoon is Carola.
– 
Tiny Koopman (februari 2022)

Meedenkend en vanaf begin tot eind 24 uur per dag voor haar opdrachtgever bereik- en aanspreekbaar!
Richard van Huizen (februari 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen