Blijdschap en trots vermengd met intens verdriet – te weinig tijd tussen geboorte en sterven.

Met toestemming van de familie, en in dit geval zelfs op verzoek van de familie, plaats ik deze blog.
Natuurlijk schrijf ik niet over elke uitvaart een blog en zal ik deze nooit zonder toestemming delen.

Het was zondagavond toen ik een appje kreeg van een vriendin van vroeger. Ze begon haar appje met ‘Ik contact je uit noodzaak’. Wat volgde was de vreselijke mededeling dat haar dochtertje van slechts 4 weken oud zeer plots was overleden. En de vraag of ik in staat was om hen te helpen bij het creëren van een mooi afscheid.

En natuurlijk wilde ik dat. Echter de locatie bemoeilijkte het begeleiden wel. Ze woonden namelijk in België, waar uitvaarten met hele andere gebruiken en gewoontes worden geregeld. Het koste dan ook wat tijd om uit te vinden wat ik voor ze kon betekenen, maar besloot ik de volgende dag om het gewoon maar te gaan doen. In dit werk heb ik vaker voor hete vuren gestaan, zonder kennis van locatie, gebruiken of manieren, dus we zouden samen wel een weg vinden.

En zo kwam ik op maandagmiddag aan tafel bij het gezin, het was vreemd om elkaar onder deze omstandigheden weer eens terug te zien. We kenden elkaar van een stage in Luxemburg, ruim 10 jaar geleden, toen ons leven uit Martini’s en feestjes bestond. En dan zit je nu tegenover elkaar, zij met haar partner, als de kersverse Papa en Mama en de opa’s en oma’s van de kleine. Met het veel te verse verdriet, de onmacht en het nu al aanwezige gemis.

En zo vertelden ze mij hun verhaal. Over de zwangerschap die al eindigde met 26 weken en 2 dagen, waarna hun kleine geboren werd. Ze waren zo blij met haar komst, maar er kwamen natuurlijk ook vele zorgen bij. Angst om datgene wat uiteindelijk toch gebeurde. Want waar de kleine enorme sprongen maakte in haar ontwikkeling, overleed ze na 4 weken toch heel plotseling.

Ze hadden al een beetje nagedacht over de wensen rondom een uitvaart. Waar de gebruiken in België heel anders zijn, wilden zij toch een wat meer Nederlandse uitvaart. In Nederland wordt bijvoorbeeld meer met kleur, decoratie, muziek en beeld gedaan, rondom kaart, aankleding en de uitvaart zelf dan in België. De gebruiken zijn daar toch iets traditioneler, maar hadden zij via Social Media al vele andere dingen van mij gezien. En wat voor hen ook heel belangrijk was, was de mogelijkheid om ook hun blijdschap en trots te laten zien aan diegene die zij liefhebben. Diegene die nog niet in de gelegenheid waren geweest om de kleine te ontmoeten, om de dappere kleine meid te zien.

In dat eerste gesprek en de dagen die volgden kwamen we tot steeds meer kleurrijke, lieve en mooie details. Een kaartje met de lievelingskleur van de ouders en verzoek tot deze kleur ook te dragen. Er werden wonderlijk mooie speeches gemaakt, waar een gedicht van dichter en Opa er voor mij echt uitsprong. Kleine vogeltjes van karton, om de namen van de aanwezigen op te schrijven. En live muziek, een speciale versie van het nummer ‘Fantastig, toch’, in het origineel door Eva de Roovere. Maar nu gezongen door een vriendin, wat het geheel zo persoonlijk, lief en uniek maakte.

Na afloop van de dienst, werd een klein deeltje van de as uitgestrooid op de nabije begraafplaats. (naar Belgisch gebruik, vindt de crematie plaats voorafgaand aan de dienst). Een grote groep vrienden en naasten omringden het jonge gezin met hun liefde. En met zeepbellen, die ze richting de wolken bliezen. Om zo in elke zeepbel hun liefde, kracht, steun en medeleven mee te geven. Voor de kleine, voor de Mama en Papa, voor de Opa’s en Oma’s en voor elkaar.

Een paar weken na de uitvaart, vertelde de mama dat ze het mooi zou vinden als ik een blog zou schrijven over deze uitvaart. Om te laten weten aan iedereen dat je ondanks de gebruiken, altijd kunt kiezen voor een eigen afscheid, met eigen wensen. Dat schrijven vond ik wel lastig, want hoe beschrijf je zoiets onnoemelijk verdrietigs, over zo’n pril leven. Ik heb het toch maar geprobeerd en hopelijk weerklinkt er ook iets van hun trots, naast al dit intense verdriet.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden rondom een uitvaart?
Bel gerust eens naar 06-55397588 of mail naar info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Zoveel warmte, liefde, oprechtheid, tijd, meedenken, hulp en ondersteuning.
In een hele moeilijke tijd, maakt zij het een stuk makkelijker.
Familie Kaas (juli 2022)

Wij zijn Carola ontzettend dankbaar voor al haar ondersteuning in een zeer moeilijke en verdrietige tijd in ons leven.
Ze is zeer rustig en een fijne persoonlijkheid om in zo’n situatie om je heen te hebben.
Raymond en José (juli 2022)

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen