Alle wensen kregen een plekje – Bangert en Oosterpolder Zwaag

Met toestemming van de familie plaats ik deze blog. Ik schrijf niet over elke uitvaart een blog en zal ik deze nooit zonder toestemming delen.

Opnieuw kwam ik aan tafel in mijn eigen vertrouwde woonwijk en helaas opnieuw voor een veel te jong persoon. Een agente, weliswaar uit dienst door ziekte, overleed toch nog plotseling. En waar de meeste mensen op die leeftijd niet nadenken over een uitvaart, leek dat in eerste instantie nu ook zo. Maar gelukkig vond de echtgenoot voor mijn komst een schriftje waarin ze toch alles had vastgelegd.

En dat bleek ontzettend prettig voor het gezin, maar ook een hele goede houvast voor alle omstanders. Ze was duidelijk in haar wensen en met het lezen van het schriftje kreeg ik als buitenstaander zelfs een beetje het gevoel haar te leren kennen.

Het moest een luchtig afscheid zijn, met ruimte voor iedereen. Ruimte om aanwezig te zijn, ruimte om te spreken, herinneringen te delen, maar vooral zonder onderling gedoe. En juist doordat ze zo duidelijk was, waren de resterende beslissingen makkelijker te nemen en werkte ‘het lot’ in positieve zin mee. Een plekje uitkiezen op de begraafplaats bijvoorbeeld, er was slechts 1 plekje die voldeed aan de wensen en precies die was vrij! Politiemotorbegeleiding wat even in het water leek te vallen, maar door de geweldige inspanningen van een collega van de agente kwam het toch goed. En in de zoektocht naar een trompettist voor op de begraafplaats, bleek de beste uit Hoorn mee te werken voor het afscheid.

Doordat de wensen zo duidelijk waren, was de sfeer in de week tot de uitvaart redelijk ontspannen. Als iemand thuis ligt opgebaard tot de uitvaart, kom ik sowieso alle dagen even kijken. Gelijk een mooi moment om telkens de overgebleven zaken te bespreken en zo rustig stap voor stap toe te werken aan het afscheid.

Vele omstanders werkten hard om bij te dragen aan het afscheid. Er werden mooie verhalen geschreven, foto’s en herinneringen gedeeld, er was veel aandacht voor de echtgenoot en jonge zoon en zo werd het gezin goed ondersteund in deze verdrietige periode.

Op de dag van de condoleance vormden vele collega’s in uniform een indrukwekkende erehaag. Het commando klonk door de straat waar op dat moment iedereen muisstil was. Een moment van kippenvel voor alle omstanders en emoties en tranen voor het gezin, de vrienden en familie.
Vervolgens werden we begeleid door politiemotoren naar het uitvaartcentrum aan de Johannes Poststraat in Hoorn. Opnieuw indrukwekkend en precies zoals ze wilde.

De volgende dag was de uitvaartdienst, met mooie muziek, een unieke videoboodschap van een voor hen dierbare zanger en vele familieleden, vrienden, buren en collega’s. Op de begraafplaats werden door de trompettist twee muziekstukken gespeeld, passend bij het ouderlijk gezin waar vader trompettist was. Lieflijk en luchtig klonken muziekstukken van Armstrong over de serene begraafplaats, waarna iedereen afscheid nam. Aansluitend werd er geproost op het leven in de Nadorst in Hoorn tot iedereen weer huiswaarts keerde.

Alle wensen waren vervuld en hoewel de leegte groot is en zal blijven, kan het gezin voldaan terugkijken op het afscheid wat recht deed aan wie ze was, maar ook in de volle overtuiging dat alles gegaan is zoals zij dat had gewild.

Foto’s: FinePixel
Trompet: Wouter Hakhoff

Meer weten over de mogelijkheden of eens vrijblijvend praten over uw wensen?
Bel gerust eens voor een kosteloos voorgesprek met bijbehorende vrijblijvende offerte.
Uitvaartverzorging Carola Vriend | 06-55397588 | info@carolavriend.nl

Meer columns van Carola Vriend

Recente beoordelingen

Wat ben ik dankbaar voor Uitvaartverzorging Carola Vriend. Nog nooit eerder meegemaakt dat iemand zo onwijs goed is in haar vak. Samen met haar man zijn ze een topteam. Niets is te gek en er wordt vooral met je meegedacht en meegeleefd.
Familie Jansma (juni 2022)

Gedurende het hele proces was het ontzettend fijn om met Carola te werken en om ons heen te hebben. Niets is haar teveel. Ze voelt precies aan wanneer ze ‘in moet stappen’ of wat meer op de achtergrond blijven. Wij hadden compleet vertrouwen in Carola. 
– Familie Nijssen (juni 2022)

Een zeer fijne ervaring in een toch emotionele tijd.
Neemt de tijd, luistert naar je wensen en alles gegaan zoals besproken.
– Familie Bödeker (juni 2022)

Wij hebben met Carola Vriend heel goed contact gehad na het overlijden van mijn man.
Ook met ons meedenken, alles prima geregeld en ze kwam alle dagen bij ons thuis om door te spreken.
– Familie den Ouden (juni 2022)

Direct, spontaan, meedenkend en vriendelijk
– Familie Draaijer (juni 2022)

Warm, betrokken, punctueel; Carola bezit alle kwaliteiten die een goede uitvaartverzorgster hoort te hebben. Ze neemt de tijd, is elk moment van de dag bereikbaar, denkt goed mee en laat niets aan het toeval over.
Tijdens de plechtigheid is ze onopvallend aanwezig, maar ze ziet en hoort alles waardoor ze er is als het nodig is.
– Familie Reijm (mei 2022)

Carola Vriend was voor ons in deze verdrietige tijd een steunpilaar.
Ze heeft ons veel zorgen uit handen genomen en zijn daar erg dankbaar voor.
– Celesta Kroon(mei 2022)

Meer beoordelingen
Uitvaartverzorging Carola Vriend

Dag en nacht bereikbaar

Via onderstaande knop kunt u mij direct bellen

Bellen